Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Nová súkromná vysoká škola v Bratislave nevznikne

premiér SR Robert Fico počas 8. rokovania vlády 23. mája 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Napriek kladnému vyjadreniu Akreditačnej komisie ministerstvo školstva navrhlo vláde štátny súhlas neudeliť.

Bratislava 23. mája (TASR) - Vláda dnes neudelila štátny súhlas s pôsobením novej súkromnej vysokej školy v Bratislave.

O súhlas s pôsobením odbornej vysokej školy filmovej tvorby a multimédií požiadala ministerstvo školstva minulý február Akadémia filmovej tvorby a multimédií.

Žiadosť posúdila vlani v októbri Akreditačná komisia, ktorá dohliada na kvalitu vysokých škôl.

Ministerstvu odporučila, aby škole dovolila udeľovať titul bakalár v študijnom programe animovaná tvorba a multimédiá, naopak, v programe grafický dizajn žiadosť vysokej školy ministerstvu odporučila zamietnuť.

Napriek kladnému vyjadreniu Akreditačnej komisie ministerstvo školstva navrhlo vláde štátny súhlas neudeliť, keďže podľa neho v porovnaní so stavom pri príprave žiadosti nebude možné dodržať finančné zabezpečenie tak, ako bolo plánované.

Svoj negatívny postoj odôvodnilo aj tým, že päť zo siedmich docentov, ktorí mali na nej pôsobiť, už má úväzok na niektorej z verejných vysokých škôl. Aj samotný garant navrhovaného študijného programu animovaná tvorba a multimédiá má podľa rezortu stopercentný pracovný úväzok na verejnej vysokej škole.

Takýto postup ministrovi umožňuje zákon o vysokých školách v zdôvodnenom verejnom záujme. "Verejný záujem vidím v tom, aby sme tu nemali predimenzované množstvo škôl a nemáme dostatok kvalitných pedagógov. Nemyslím si, že majú vznikať súkromné školy na úkor verejných vysokých škôl, kde majú pedagógovia dlhú tradíciu, ako je napríklad vysoká škola múzických umení," ozrejmil po skončení dnešného rokovania vlády šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič.

Podľa neho ide zároveň o avízo pre ostatných záujemcov, aby podobné návrhy v najbližšom období ani nepodávali. Ako poznamenal, na Slovensku je dostatok VŠ, verejných aj súkromných.

Čaplovič deklaroval, že kvalita 20 verejných vysokých škôl sa bude prehodnocovať. "Máme dohodu s Akreditačnou komisiou o komplexnej akreditácii v roku 2014," dodal.