Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Súťaž Prečo mám rád slovenčinu si pripomína výročie Ľ. Štúra

Pomník Ľudovíta Štúra, ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Súťaž je určená žiakom základných a stredných škôl je v tomto roku zameraná na 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra.

Nové Zámky 27. mája (TASR) – Slávnostné vyhodnotenie 23. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže s medzinárodnou účasťou "Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko" sa uskutoční v Nových Zámkoch 4. júna tohto roka. Súťaž určená žiakom základných a stredných škôl je v tomto roku zameraná na 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra. Podujatie je zaradené do kalendára významných celoštátnych podujatí organizovaných v rámci Roka Ľudovíta Štúra 2015, informovala Zuzana Komárová z Ministerstva kultúry SR, ktoré je jedným zo spoluorganizátorov podujatia. Cieľom súťaže je podchytiť, rozvíjať a prehlbovať záujem detí a mládeže o materinskú reč a umožniť im vlastnými výrazovými prostriedkami vyjadriť vzťah k slovenčine a Slovensku, k osobnostiam slovenského národa, domovu i svojim blízkym.

Prvý ročník súťaže vyhlásilo v roku 1993 vydavateľstvo Mladé letá a Umelecký odbor Matice slovenskej pri príležitosti 150. výročia uzákonenia spisovnej slovenčiny. Súťaž má vlastný znak, ktorého autorom je Rado Kováčik, i vlastnú erbovú pieseň s textom Štefana Moravčíka a hudbou Milana Nováka. Tá sa od roku 1994 pravidelne spieva na slávnostnom vyhlasovaní výsledkov súťaže v Nových Zámkoch, pôsobisku prvého kodifikátora spisovnej slovenčiny Antona Bernoláka.

V priebehu rokov sa do súťaže zapojili žiaci všetkých vekových kategórií od prvákov na základných školách až po maturantov na stredných školách. Do súťaže sa pravidelne zapájajú aj žiaci zo zahraničia. V minulom školskom roku prišlo do celoštátneho kola 618 súťažných prác zo 107 škôl na Slovensku a 121 prác zo zahraničia. Do súťaže sa zapojili žiaci zo škôl v Chorvátsku, Maďarsku, Rumunsku, Srbsku, USA, Kanade a na Ukrajine.