Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

Novely školských zákonov sú v konflikte záujmov, tvrdia súkromné školy

V regiónoch pritom budú rozhodovať aj o školách s celoslovenskou pôsobnosťou, do ktorých chodia študenti z celého Slovenska alebo tí, ktorí pokračujú v štúdiu v zahraničí.

Bratislava 13. júna (TASR) - Návrhy zákonov o odbornom vzdelávaní a financovaní škôl sú v konflikte záujmov samospráv obcí, miest a VÚC. Myslí si to Asociácia súkromných škôl a školských zariadení SR (ASŠŠZS), ktorá v utorok 12. júna rokovala s ministerstvom školstva.

V prípade financovania ide podľa asociácie o konflikt záujmov, kedy má samospráva ako zriaďovateľ vlastných škôl financovať cez obecné pokladnice z daní občanov aj neštátne subjekty. "V prípade rozhodovania o školách je konflikt ešte vážnejší," podotkla Saskia Repčíková z asociácie s tým, že poslanci VÚC majú každý rok rozhodnúť, koľko prvých ročníkoch a v akých školách povolia otvoriť. "Budú tak rozhodovať na základe odporúčania krajských rád pre odborné vzdelávanie a na základe zatiaľ neexistujúcej stratégie výchovy a vzdelávania v regióne podľa vývoja pracovného trhu," poznamenala. Počty žiakov budú určovať nielen v stredných odborných školách, ale aj gymnáziách, konzervatóriách či súkromných a cirkevných školách.

V regiónoch pritom budú rozhodovať aj o školách s celoslovenskou pôsobnosťou, do ktorých chodia študenti z celého Slovenska alebo tí, ktorí pokračujú v štúdiu v zahraničí. "To môže viesť k účelovému znižovaniu počtu tried v neštátnych školách, ktoré môže viesť k ich úplnému rušeniu," upozornila Repčíková s tým, že sa tak obmedzí nielen zdravá súťaž medzi školami, ale niektorým študentom sa môže odoprieť právo na vzdelanie.

Pri utorkovom rozporovom rokovaní sa ASŠŠZS podarilo v oblasti financovania zachovať povinnosť obcí prideliť neštátnemu subjektu minimálne 88 percent z výšky prostriedkov, ktoré idú verejnej škole. "To je napríklad kľúčové pre neštátne materské školy, základné umelecké školy alebo jedálne, ktoré čelili hrozbe, že na svoju prevádzku nedostanú z daní občanov nič," dodala Repčíková.

Rozpor však podľa jej slov naďalej trvá pri limitovaní počtu tried prvých ročníkov stredných škôl iba jedným zriaďovateľom. Pre ďalšie kolo rokovaní má ASŠŠZS návrh, ktorý by mohol pomôcť riešiť situáciu, kedy školy pre 44.000 deviatakov ponúkajú 80.000 stoličiek v stredných školách. Naďalej podľa Repčíkovej trvá aj rozpor v oblasti financovania centier voľného času.