Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Import

Novozélandskí veslári Murray a Bond prekonali svetový rekord v dvojke

Veslovanie Foto: TASR/AP

Murray a Bond sú veľkými favoritmi na zlatú medailu. Dokopy sa dali po OH pred štyrmi rokmi v Pekingu a odvtedy ešte neprehrali.

Windsor 28. júla (TASR) - Novozélandskí veslári Eric Murray a Hamish Bond dosiahli v sobotňajších rozjazdách dvojok bez kormidelníka svetový rekord časom 6:08,50 minút. Dvojica tak prekonala doterajšie maximum o takmer šesť sekúnd.

O predchádzajúci rekord (6:14,27 min) sa postarali Matthew Pinsent a James Cracknell z Veľkej Británie na pretekoch v španielskej Seville ešte v roku 2002.

Murray a Bond sú veľkými favoritmi na zlatú medailu, čo potvrdili už vynikajúcim výkonom v sobotňajších rozplavbách. Dokopy sa dali po olympijských hrách pred štyrmi rokmi v Pekingu a odvtedy ešte neprehrali.

O najlepší olympijský výkon v ženskej dvojke sa postarali domáce reprezentantky Helen Gloverová a Heather Stanningová, ktoré zvíťazili v úvodnej rozplavbe časom 6:57,29 minút. Prekonali tak šestnásť rokov starý najlepší olympijský výkon.

V mužskej osme nedali svojim konkurentom šancu regaty USA a Nemecka, ktoré vyhrali svoje rozplavby a zaistili si miestenky v stredajšom finále. Z každej rozplavby postúpili iba najlepší, ostatní sa o miesto vo finále pobijú v repasážach.