Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Nový prístroj zvýši počet obličkových transplantácií

Transplantácia obličky, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na transplantáciu obličky čaká v súčasnosti na Slovensku 345 pacientov a darcovských orgánov je stále málo.

Banská Bystrica 9. októbra (TASR) - V Transplantačnom centre Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici ako jediní na Slovensku využívajú od júla tohto roka imunoadsorpčný prístroj, ktorý zabráni deštrukcii transplantovanej obličky v tele príjemcu jeho protilátkami. Nemocnica má tento prístroj zatiaľ zapožičaný.

Imunoadsorpcia je mimotelová eliminačná metóda, pomocou ktorej je možné z plazmy transplantovaného pacienta odstrániť protilátky, ktoré sa tvoria v jeho tele ako reakcia na prítomnosť cudzieho orgánu. Ak sa imunologickú reakciu organizmu nepodarí potlačiť, hrozí, že pacient o transplantovanú obličku príde. Na Slovensku sa doteraz využívala na tento účel metóda plazmaferézy, tá však oproti imunoadsorpcii prináša omnoho viac rizík.

"Počas plazmaferézy je pacientovi odobratý veľký objem plazmy, ktorý je potrebné počas procesu eliminácie protilátok dočasne nahradiť. Zvyšuje sa tým riziko alergickej až anafylaktickej reakcie. Plazmaferéza je spojená aj s rizikom krvácania v dôsledku zníženej zrážanlivosti krvi. Spomenuté a aj mnohé ďalšie nevýhody pri imunoadsorpcii odpadajú. Pre pacienta je výhodnejšia a bezpečnejšia," vysvetlila vedúca banskobystrického Transplantačného centra Eva Lacková.

Na transplantáciu obličky čaká v súčasnosti na Slovensku 345 pacientov a darcovských orgánov je stále málo. Podľa Lackovej, nový prístroj umožní zvýšiť počet orgánov perspektívnych na transplantáciu, napríklad pri AB0 inkompatibilných obličkách, čiže bude možné prekonať touto cestou imunologickú bariéru, ktorú tvoria krvné skupiny.

"Nový prístroj pomohol už štyrom našim pacientom. Dvom po transplantácii obličky, dvaja trpeli závažnými autoimunitnými reakciami," dodala Lacková.

Hoci v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici bude metodika imunoadsorpcie využívaná najmä v transplantológii, jej využitie a prínos pre pacienta je omnoho širší. Môže významne napomôcť pri liečbe viacerých autoimunitných ochorení, ako sú napríklad systémový lupus a ďalšie.

Lekári nemocnice plánujú imunoadsorpciou pomôcť ročne čo najviac pacientom, závisí to však od dohodnutia zmluvných podmienok so zdravotnými poisťovňami.

"Som rada, že sa nám podarilo získať túto inovatívnu technológiu ako prvým na Slovensku, ktorá veľmi účinne skvalitní zdravotnú starostlivosť vo viacerých odboroch poskytovaných v našej nemocnici. Najmä však opäť raz preukáže vysokú odbornú úroveň a kvalitu Transplantačného centra našej nemocnice," dodala riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková.