Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

NŠC ocenilo vyše 50-tku najúspešnejších športovcov a ich trénerov

Národné športové centrum (NŠC) ocenilo športovcov NŠC a ich trénerov za úspechy v roku 2014 resp. v sezóne 2014/2015. Na snímke Peter Žilka, tréner Jozef Krnáč (vľavo) a riaditeľ NŠC Boris Čavajda. Bratislava, 30. januára 2015. Foto: TASR

Ceny im odovzdal riaditeľ NŠC, rezortného strediska Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Boris Čavajda.

Bratislava 30. januára (TASR) - Národné športové centrum (NŠC) v piatok v Bratislave ocenilo takmer päťdesiat najúspešnejších športovcov a trénerov za úspechy v roku 2014, respektíve v sezóne 2014/15. Ceny im odovzdal riaditeľ NŠC, rezortného strediska Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Boris Čavajda.

Medzi ocenenými nechýbali úspešní hokejoví reprezentanti z projektu SR 20, ktorí si na nedávnych majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie v Kanade vybojovali bronzové medaily. K najúspešnejším športovcom centra patria aj bronzové medailistky z MS - akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková a snoubordistka Klaudia Medlová. Ďalej si ceny prevzali atléti Michaela Pešková, Marcel Lomnický a Jozef Repčík so svojím trénerom Marcelom Lopuchovským, plavkyňa Barbora Mišendová, či vodní slalomári.

"Všetci, ktorí sú tu, sú najúspešnejší vo svojich odvetviach. Nevyberal by som iba jedného, všetci si zaslúžia obdiv, podporu a budúcnosť. Ale ja sa veľmi teším z rozvíjajúcich sa športov ako sú akrobatické lyžovanie a snoubording, to boli veľké prekvapenia. Tak isto aj hokejová dvadsiatka, ktorá dosiahla veľký úspech. Je to jeden z našich najpopulárnejších športov. Rovnako potešili aj Mišendová a Pešková, ktoré patria medzi najväčšie talenty vo svojich odvetviach," povedal riaditeľ NŠC Boris Čavajda.

Medzi laureátmi boli hlavne mladšie ročníky, čo dokumentuje snahu Národného športového centra podporovať vychádzajúce hviezdy slovenského športu: "Od roku 2013 sa zameriavame prioritne na športovcov do 23 rokov. V uplynulom období sme mali okolo 71 športovcov. Teraz ale presne neviem, koľko ich je, pretože je práve obdobie, keď ich vyberáme a hodnotíme na základe harmonogramov športovej prípravy, výsledkov a tak ďalej. Ale určite ich bude viac ako sto."

NŠC nepodporuje svojich zverencov iba po finančnej stránke, ale zameriava sa aj na ďalšie aspekty prípravy. "Okrem toho, že im zabezpečujeme prípravu a platíme im trénerov, tak zabezpečujeme aj lekárov, diagnostiku, podporujeme ich pri sústredeniach. Je tam veľa aktivít. Samozrejme, niektorí majú viac výhod podľa úspešnosti," pokračoval Čavajda.

Spoluprácu si pochvaľovala Pešková, ktorá získala striebornú medailu na II. olympijských hrách mládeže v čínskom Nankingu v behu na 400 m cez prekážky. "Toto ocenenie pre mňa znamená veľa a hlavne ma to posúva vpred. Spolupráca s NŠC je veľmi dobrá. Cením si hlavne financovanie a sústredenia, ktoré mi pomáhajú v kariére. Vlani som dosiahla najväčší úspech, keď som si vybojovala striebornú medailu na OHM. Aj keď záver toho behu by som zmenila, keďže som tam stratila prvé miesto," povedala pre TASR. Tento rok sa chce zamerať najmä na ME juniorov: "V tejto kategórii som prvý rok a budem sa snažiť podať čo najlepší výkon. Trúfam si na finále."

Medzi ocenenými bol aj vodný slalomár Jakub Grigar, tretí na posledných MSJ a strieborný medailista z OHM. "Toto ocenenie som dostal prvýkrát, takže ma to teší. Je príjemné tu stráviť deň s dobrými ľuďmi, ktorých tu môžem spoznať. Ľudia z NŠC mi pomáhajú finančne, psychicky a posúvajú ma dopredu," uviedol. "V uplynulej sezóne boli dobré momenty a boli aj zlé. Veľa vecí ma potešilo, ale z veľa som bol aj sklamaný. Takže ju nehodnotím ani kladne, ani záporne. Najviac ma potešila strieborná medaila z OHM. Bola to disciplína, na ktorú nie som zvyknutý, pádlovalo sa na tichej vode, ale nakoniec som sa s tým popasoval a medaila mi priniesla veľkú radosť," odpovedal TASR. V novom roku by sa chcel presadiť do seniorskej reprezentácie. "Možno aj zabojovať o olympijskú miestenku. No viem, že to nebude ľahké, pretože naši chalani sú veľmi dobrí a zároveň mám z toho obavy. Ale urobím všetko, čo sa bude dať a uvidíme, ako to dopadne," dodal.

Za hokejistov prevzal cenu tréner Rudolf Jurčenko. "Až teraz postupom času vnímame, že sme počas Vianočných sviatkov pobláznili celé Slovensko. Začiatok bol trošku rozpačitý, ale my sme sa aj na ten zápas pripravovali. Vedeli sme, že proti domácemu tímu nemôžeme veľmi uspieť, ale prežili sme to a potom sme sa už pripravili. Nakopli nás Fíni a nakoniec to vyvrcholilo tým víťazstvom v boji o bronz. Až teraz si uvedomujeme, aký to bol úspech," povedal pre TASR.

Ocenení v abecednom zoradení športov:

Atletika:
Michaela Pešková - OHM - 2. miesto, tréner: Eduard Čordáš
Marcel Lomnický - ME - 7. miesto
Jozef Repčík - ME - 7. miesto, tréner: Marcel Lopuchovský

Biatlon:
Šimon Bartko - MSJ+K - 5. miesto, tréner Marek Matiaško

Džudo:
Peter Žilka - MEJ - 5. miesto, tréner Jozef Krnáč

Karate:
Jana Vojtikevičová - ME - 4. miesto

Akrobatické lyžovanie:
Zuzana Stromková – 5. miesto v celkovom poradí SP v slopestyle v sezóne 2013/2014, 3. miesto v kategórii slopestyle na MS 2015, tréner: Tomáš Murgáč

Snoubording:
Klaudia Medlová – 3. miesto na MS 2015, tréner: Marek Hliničan

Ľadový hokej:
SR 20 – 3. miesto na MS v Kanade, tréneri Ernest Bokroš a Rudolf Jurčenko

Plávanie:
Barbora Mišendová - 1. a 3. miesto na MEJ, tréner: Ľuboš Križko
Richard Nagy - 7. a dvakrát 8. miesto na ME, tréner: Gabriel Baran

Vodný slalom:
Jakub Grigar - 3. miesto n MSJ a do 23 rokov, 2. miesto na OHM, tréner: Jozef Martikán
Marko Mirgorodský - 1. miesto (3xC1) na MSJ, 3. miesto na OHM, tréner: Tomáš Mráz
Peter Csonka - 1. miesto na ME
Jana Dukátová - 3. miesto (3xK1) na MS, tréner: Robert Orokocký,
Peter Blasbalg - 4. miesto na MEJ