Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Na Slovensku je čoraz viac obéznych ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Už deti majú problémy s vysokou hladinou cholesterolu.

Bratislava 7. apríla (TASR) - "Odbehnime štyri kilometre pre svoje zdravie!" - tak znie hlavné motto 7. ročníka Tesco Behu pre život, jedného z najväčších charitatívno-športových podujatí svojho druhu na Slovensku. Organizujú ho Nadácia Tesco v spolupráci so Slovenskou nadáciou srdca.

Prvý beh začne 7. júna 2014 v Nitre a podujatie uzavrie beh v Bratislave 28. júna. Behy sa uskutočnia aj v mestách Žilina, Banská Bystrica, Košice a Prešov. Všetky vyzbierané finančné prostriedky sú určené na podporu edukačných aktivít zameraných na prevenciu obezity a kardiovaskulárnych ochorení.

"Veľmi vážnym problémom je obezita, ktorá na celom svete stúpla takmer trojnásobne. Na Slovensku je každé desiate dieťa obézne a každé piate má nadváhu. Už deti majú problémy s vysokou hladinou cholesterolu," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave docent Gabriel Kamenský, správca Slovenskej nadácie srdca. Ako ďalej konštatoval, až 12 percent detí v školskom veku je obéznych a približne polovica detí vo veku 11-12 rokov na Slovensku má vyššiu hladinu cholesterolu ako 4,3 mmol/1 , čo je odporúčaná hodnota u detí. Detská obezita je alarmujúca, nakoľko 70 percent obéznych detí zostáva obéznych aj v dospelosti.

Nesprávna výživa a málo pohybu

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP Photo
Veľkým problémom je nesprávna výživa a nedostatok pohybu. Kým napríklad v roku 1977 deti pili až štyrikrát viac mlieka a oveľa menej sladených nápojov, dnes sa deti prejedajú, konzumujú dvojnásobné množstvo sladených nápojov, málo sa pohybujú. Okrem hodín strávených v škole deti a mládež veľa sedia pri televízoroch a pri počítačoch.

S edukáciou mladých ľudí je podľa odborníkov potrebné začať už v ranom školskom veku, preto budeme na školách učiť deti, ako treba behať, cvičiť, dbať na správnu životosprávu, aby boli aj v dospelosti zdravé, uviedla zástupkyňa Nadácie Tesco Zuzana Lošáková.

Beh sa dostal i za hranice Slovenska

Za doterajších šesť rokov sa do Tesco Behu pre život zapojilo 58.403 ľudí. Beh sa dostal i za hranice Slovenska, keď podujatie podporili aj slovenskí vojaci na misii v Afganistane. Celkovo sa vyzbieralo 331.863 eur. Tieto prostriedky sa postupne využili na kúpu 6 unikátnych prístrojov na výskum rakoviny, ktoré v súčasnosti pomáhajú chorým.

Registrácia on-line na tohtoročný beh sa začína už dnes popoludní. Do Tesco Behu za život sa aj tentokrát môžu zapojiť tak dospelí, ako aj mládež, malé deti a celé rodiny. Novinkou v tomto roku budú preteky lezúňov.

Na tlačovej konferencii sa zúčastnili aj patróni behu, známe osobnosti, herci či športovci, ktorí podporujú Tesco Beh pre život. Sú medzi nimi napríklad herci Juraj Loj, Zuzana Kanócz, Juraj Hrčka, tanečnica Miroslava Kosorínová, športovkyňa Lucia Medeková, Michal Matúš - športovec, člen Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov, úspešná olympionička Anastazia Kuzminová a ďalší.