Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

Ochranári: Požiar v pralese zasiahol približne hektár ochranného pásma

Na archívnej snímke Dobročský prales. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Požiar v ochrannom pásme NPR Dobročský prales v doline Za Dlhým grúňom vypukol v stredu 1. mája popoludní, aktuálne je už pod kontrolou.

Banská Bystrica 2. mája (TASR) - Požiar v Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Dobročský prales, s ktorým hasiči bojovali od stredy 1. mája, zasiahol podľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR približne jeden hektár ochranného pásma. Ako TASR informovala hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková, požiar sa rozšíril aj do jadra rezervácie a v piatom stupni ochrany bol poškodený biotop bukovo a jedľovo-bukových kvetnatých lesov na ploche približne 400 metrov štvorcových.

"NPR Dobročský prales patrí medzi najstaršie pralesovité rezervácie na Slovensku. Nachádza sa v nadmorskej výške 720 až 1000 metrov v centrálnej časti Veporských vrchov, v územnej pôsobnosti Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky," priblížila Bocková. Dodala, že hodnotu pralesa ako aj príkladnú starostlivosť o toto chránené územie ocenila aj Rada Európy, ktorá NPR Dobročský prales udelila v roku 1998 Európsky diplom.

Požiar v ochrannom pásme NPR Dobročský prales v doline Za Dlhým grúňom vypukol v stredu 1. mája popoludní, aktuálne je už pod kontrolou. Hasenie požiaru komplikovali zlé poveternostné podmienky a jeho šírenie aj koreňovým systémom. "Vďaka rýchlemu a profesionálnemu nasadeniu Hasičského a záchranného zboru spolu s dobrovoľnými hasičmi ako aj miestnymi lesníkmi sa však požiar podarilo v relatívne krátkom čase lokalizovať a dostať pod kontrolu," dodala Bocková s tým, že tlejúce drevo ako aj celá oblasť je pod neustálym monitoringom a aktuálne sa ešte dohášajú ohniská.