Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Od liekov sú závislé skôr ženy, alkohol sa im toleruje ťažšie

Ilustračné foto Foto: TASR

Tvrdí to riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Závislosti od liekov podľahnú skôr ženy než muži, výnimkou nie je ani Slovensko. Vzťah k alkoholu toleruje spoločnosť ženám ťažšie, naopak, mužom to prejde ľahšie. Tvrdí to riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

"Keby žena chodila domov často pripitá, tlak zo strany okolia je veľký, preto sa uchýli skôr k liekom, ktoré nie sú tak na očiach," povedal pre TASR.

Závislosť od lieku podľa neho nevzniká prioritne zo zvedavosti, ako to môže byť napríklad u drogy či alkoholu. Ľudia sa k liekom uchýlia najmä vtedy, ak si nevedia vyriešiť problémy a chcú ich oddialiť. "Napríklad sedatívami či hypnotikami, ktoré majú upokojiť," uviedol. Návyk na liek môže podľa neho vzniknúť aj v priebehu dvoch či troch týždňov.

Oficiálne štatistiky o závislých od liekov hovoria o malých počtoch. Posledné dostupné údaje z roku 2013 ukazujú na viac než 80 závislých. Tento trend je podľa Okruhlicu stabilný, za posledných desať rokov sa počet závislých dostal nad 100 len v roku 2004.

"Treba však zdôrazniť, že v takzvanej skrytej populácii je od liekov závislých niekoľko tisíc ľudí,"
upozornil s tým, že pri tejto závislosti je najväčšie množstvo neliečených ľudí. Vyliečiť z nej sa dá bez recidívy asi do roka, odhadol Okruhlica.

"Žiadna regulácia nedokáže zabrániť úmyselnému zneužitiu liekov zo strany osoby, ktorá tak chce učiniť,"
povedala pre TASR hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Valéria Pernišová. Upozornila, že ŠÚKL musel nedávno prehodnocovať výdaj dvoch liekov proti kašľu s obsahom liečiva dextrometorfán. Ide o Stopex na suchý kašeľ, 30-miligramové tablety, a Stopex junior, 15-miligramové tablety.

"Zaznamenali sme informácie o zneužívaní týchto liekov mladistvými so zámerom vyvolania stavu eufórie,"
spresnila. Vymenované lieky boli doteraz na slovenskom trhu dostupné bez obmedzení, po novom by mali byť na predpis. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Ostatné lieky si možno aj naďalej kúpiť bez lekárskeho predpisu, obsah pomocných látok a dextrometorfánu je iný ako v uvedených dvoch liekoch.

Na Slovensku je registrovaných asi 45 liekov s obsahom drogového prekurzora, teda látky, ktorú možno zneužiť na nezákonnú výrobu omamnej a psychotropnej látky. Z tohto počtu je na recept viazaných 11 liekov, zvyšných 34 možno dostať bez receptu.

"Výdaj voľnopredajných liekov je regulovaný odborným usmernením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Stanovuje sa ním počet balení lieku s obsahom drogového prekurzora potrebného na jeden liečebný cyklus," podotkla Pernišová. V súčasnosti je na tomto zozname uvedených 26 liekov.

Akékoľvek nadmerné užitie liekov môže okrem poškodenia zdravia pacienta spôsobiť aj smrť, dodala Pernišová.