Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Import

Odborníci majú odlišné názory na marihuanu ako doping

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vylúčenie amerického džudistu z prebiehajúcich olympijských hier v Londýne pre pozitívny dopingový test na marihuanu rozvírilo hladinu medzi vedcami. .

Londýn 7. augusta (TASR) - Vylúčenie amerického džudistu z prebiehajúcich olympijských hier v Londýne pre pozitívny dopingový test na marihuanu rozvírilo hladinu medzi vedcami.

Viacero odborníkov si nemyslí, že marihuana alebo kanabis v akejkoľvek forme môže napomôcť k zvýšeniu sily, rýchlosti a schopností, ktoré olympijskí športovci využívajú.

"Neexistuje dôkaz o tom, že kanabis je látka, ktorá podporuje športovú výkonnosť a odkedy je legálny vo veľkom počte krajín, nie je dôvod, aby bol na zozname zakázaných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry," uviedol profesor David Nutt.

"Nespomeniem si na žiadny šport, kde by bolo jeho užívanie výhodou. Zdá sa mi absurdné, že niekto môže ráno v Amsterdame fajčiť marihuanu a poobede ho za to v Londýne vylúčila zo súťaže," dodal.

Jadrom problému je hranica v tom, ktoré látky zvyšujú výkonnosť športovcov, a ktoré nie. Kým vedci sa zhodujú na skupine zakázaných podporných prostriedkov, ktoré majú jednoznačne vplyv na športové výkony, pri skupine tzv. rekreačných sa ich názory rôznia. Tieto látky pravdepodobne nezvyšujú výkonnosť, ale ich užívanie môže vrhať zlé svetlo na samotné športové odvetvie.