Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

OĽaNO a NOVA pôjdu do parlamentných volieb spoločne

Na archívnej snímke vľavo Igor Matovič a vpravo Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

Nevylučujú ani predvolebnú spoluprácu s ďalšími stranami.

Bratislava 29. júna (TASR) - Hnutia Obyčajní ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a NOVA pôjdu do budúcoročných parlamentných volieb spoločne. Na tlačovej konferencii to dnes oznámili lídri oboch politických subjektov Igor Matovič a Daniel Lipšic. Nevylučujú ani predvolebnú spoluprácu s ďalšími stranami.

"Po niekoľkých desiatkach spoločných tlačoviek, po niekoľkých protestoch pri kauze CT a ďalších spoločných aktivitách dnes môžem aj symbolicky podať ruku Danielovi Lipšicovi a jeho hnutiu NOVA. Som rád, že z tohto miesta môžem oznámiť, že do budúcich volieb naše dve hnutia pôjdu spolu," uviedol dnes Matovič s tým, že Lipšica so spoluprácou oslovil už v lete minulého roka. Volebný líder tohto zoskupenia podľa Matoviča vzíde na základe krúžkov vo voľbách. Kto ich bude mať najviac, bude viesť povolebné rokovania.

Alternatíva, ktorá dnes vznikla, má podľa Lipšica veľký potenciál, pretože vzniká zo subjektov, ktoré nie sú závislé od oligarchov a finančných skupín. Obe hnutia si dali spraviť tri mesiace po sebe prieskumy v agentúre Focus, čo ľudia hovoria na ich spojenie. Ako uviedli, voliči dali v júni tejto spolupráci 11,1 percenta.

Na tlačovú konferenciu prišli aj poslanci NR SR za obe hnutia. Chýbali však Helena Mezenská a Štefan Kuffa. Ale Lišpic a Matovič zdôraznili, že na kandidátke ešte nie sú dohodnutí. Neprítomnosť oboch poslancov podľa šéfa OĽaNO neznamená, že nebudú na kandidačnej listine pre budúcoročné parlamentné voľby. Matovič už avizoval, že bude opäť na poslednom mieste kandidátky.

Obaja lídri zároveň potvrdili, že sú otvorení pre spoluprácu s ďalšími politickými subjektmi. Rokujú napríklad so stranou SaS. "Vôbec sa neuzatvárame a nevylučujeme prípadnú spoluprácu so SaS, alebo prípadne aj inými subjektmi, ktoré to naozaj budú myslieť úprimne a ktoré budú vedieť vydokladovať, odkiaľ majú peniaze na svoju kampaň," dodal Matovič.