Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

OĽaNO chce funkčnejšie preukazovanie pôvodu majetku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ich novela zakotvuje princíp, aby sa za legálny príjem nepovažovali príjmy z tzv. neobvyklých obchodných operácií.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Sfunkčnenie preukazovania pôvodu majetku v občianskoprávnom konaní je cieľom návrhu novely zákona, ktorý na rokovanie NR SR predložili opoziční poslanci Veronika Remišová a Gábor Grendel (obaja OĽaNO). Tvrdia totiž, že súčasná právna úprava je nefunkčná aj z dôvodu, že sa dá ľahko obísť.

Ich novela zakotvuje princíp, aby sa za legálny príjem nepovažovali príjmy z tzv. neobvyklých obchodných operácií, ktoré sú v našej legislatíve presne definované v právnej úprave boja proti praniu špinavých peňazí.

Za týmto účelom sa v návrhu definujú pojmy. O nelegálny príjem má ísť aj vtedy, ak je odôvodnené predpokladať, že bol získaný konaním porovnateľným s legalizáciou príjmu z trestnej činnosti. "Treba zároveň uviesť, že orgánom, ktorý v konečnom dôsledku rozhodne o tom, či majetok bol nadobudnutý z nelegálnych príjmov, je súd na návrh prokurátora," upozornili Remišová a Grendel.

Ich návrhom sa mení aj Trestný zákon tak, že ak je osoba vinná zo spáchania závažných zločinov, napr. trestného činu vydierania, legalizácie príjmov z trestnej činnosti či falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, je povinná preukázať, ktorý svoj majetok získala z legálnych príjmov. Ak by toto dôkazné bremeno neuniesla, majetok by mohol byť postihnutý trestom prepadnutia.