Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Opozícia: Ponechanie bankového odvodu 0,2% môže zdražieť služby ľuďom

Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Návrh na rokovanie parlamentu predložil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Bratislava 6. septembra (TASR) - Ponechanie bankového odvodu vo výške 0,2 % v nasledujúcich rokoch sa môže premietnuť do zvýšenia poplatkov pre občanov. Presvedčení sú o tom opoziční poslanci. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý návrh na rokovanie parlamentu predložil, však s tým nesúhlasí.

Podľa Jozefa Mihála (SaS) chce vláda od bánk vytiahnuť cez odvod 50 miliónov eur. "Banky si to samozrejme niekde schovajú. Do poplatkov, ktoré platia občania, podnikatelia," povedal v pléne Mihál s tým, že odvod sa premietne do drahších služieb. Podobný názor má aj jeho stranícky kolega Jozef Rajtár (SaS). Pripomenul, že už sa z bankového odvodu vyplácali podvedení živnostníci Váhostavu oligarchom Jurajom Širokým. "Bude sa niečo takéto opakovať? Čo sa týka bankového odvodu tak do budúcnosti Európska únia plánuje spraviť to, že sa bankový odvod presunie na európsku úroveň a budú sa zachraňovať z peňazí, ktoré majú uložené občania Slovenska v zdravom bankovom sektore, aj choré matky pobočiek zahraničných bánk," tvrdí Rajtár.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý skonštatoval, že bankový sektor v minulosti zarábal skutočne nadštandardne. "Vlády začali tento sektor viac zdaňovať. Takéto typy daní, ak sú uplatňované nespoľahlivo, ak vláda sľúbi, že niečo je dočasné a potom to nie je dočasné, je najúčinnejšou prekážkou toho, aby prichádzala konkurencia," myslí si Beblavý. Preto za lepšiu cestu považuje zvyšovanie súťaže na trhu, či zlepšovanie ochrany spotrebiteľov. "My na Slovensku nechceme, aby tu boli tri, štyri veľké banky a potom už nikto iný. To je situácia, ku ktorej takéto dane prispievajú. Druhou cestou je cesta posilňovania súťaže. Na trhu úverov s bývaním sme dokázali presadiť opatrenia, ktoré zásadne zvýšili konkurenciu a spôsobili bankám znižovanie ziskov a tie zisky sa ocitajú vo vreckách ľudí, ktorí si môžu refinancovať hypotéky za nepomerne nižšie úroky ako to bolo pred pár rokmi," povedal Beblavý s tým, že tento návrh zákona neplánuje podporiť.

Opozičným poslancom oponoval Ján Podmanický (Smer-SD). Podľa neho ak by sa aj odvod znížil, služby by pre klientov nezlacneli. Takisto s opozíciou nesúhlasí ani minister financií. "Pravdou je, že keď sa odvod zavádzal boli tu obrovské hrozby ako prepadnú zisky bánk a ako fatálne sa to prenesie do cien produktov. Máme za sebou niekoľko rokov fungovania tohto odvodu a máme stabilitu a transparentnosť poplatkovej politiky bankových domov," skonštatoval Kažimír s tým, že vývoj čistého zisku sa pohybuje na úrovni vyše pol miliardy eur ročne. "To znamená, že je úplne jasné, že bankový sektor sa vysporiadal s týmto odvodom bez toho, aby sa nejako fatálne ohrozila finančná stabilita sektora. Keďže nenavyšujeme tento odvod, ale ponechávame ho na úrovni 0,2 % ja by som chcel vidieť toho romantika, ktorý by prehlásil, že ak odvod znížime, tak sa znížia poplatky, alebo ceny služieb," dodal Kažimír.