Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Import

Ostrosledovaný olympijský plameň zavítal do Dublinu

Olympijská pochodeň Foto: TASR/AP

Oheň od severoírskeho protestantského boxera Wayna McCullougha, ktorý vyhral striebro na OH 1992 v Barcelone, prevzal olympijský víťaz z rovnakej olympiády írsky katolík Michael Carruth.

Dublin 6. júna (TASR) - Štafeta s olympijskou pochodňou v stredu prekročila na turné po Britských ostrovoch hranice Spojeného kráľovstva, vstúpila na írsku pôdu a zavítala do metropoly Dublinu. Symbol londýnskej olympiády za úsvitu prešiel cez severoírsku hraničnú čiaru v slávnostnom duchu. Oheň od severoírskeho protestantského boxera Wayna McCullougha, ktorý vyhral striebro na OH 1992 v Barcelone, prevzal olympijský víťaz z rovnakej olympiády írsky katolík Michael Carruth. Obaja zapózovali s pochodňami nad hlavami a McCullough následne vyvolal smiech, keď pobozkal na plešinu svojho rezortného kolegu.

Oheň v Dubline oficiálne privítala hlava štátu, prezident Michael D. Higgins za účasti tisícov zvedavcov. Fakla po presune popri Dublinskom zálive navštívila aj novootvorenú promenádu na streche tribún Croke Parku, štadiónu s 82-tisícovou kapacitou určenom predovšetkým pre tradičné írske športy - gaelský futbal a hurling.