Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Pri otrave alkoholom môže ísť o život, varujú záchranári

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pri ľahších formách opitosti pomôže spánok, veľa tekutín, záchranári radia aj pohyb na čerstvom vzduchu.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Otrava alkoholom patrí spolu so zraneniami v dôsledku nesprávnej manipulácie so zábavnou pyrotechnikou k najčastejším dôvodom volania o pomoc na tiesňovú linku 155. Pripomenula to hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Alena Krčová.

"Počas minuloročného Silvestra museli záchranári zasahovať až v 45 prípadoch ťažkej intoxikácie alkoholom,“ potvrdila číslami svoje slová. Alarmujúcim faktom je i to, že stavy opitosti museli záchranári riešiť aj u detí. "Ošetrili 17 opitých detí, z ktorých najmladšie malo len 13 rokov,“ spresnila. V tejto súvislosti zvýraznila, že najmä u detí môže mať otrava alkoholom fatálne následky. "Majú citlivejší organizmus, a v prípade neposkytnutia pomoci im hrozia rôzne zdravotné komplikácie, v krajnom prípade udusenie zvratkami,“ varovala.

Pri ľahších formách opitosti pomôže spánok, veľa tekutín, záchranári radia aj pohyb na čerstvom vzduchu. Pri ťažšej forme, až otrave alkoholom, je potrebné uložiť osobu do stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami a kontrolovať ju. „Ak sa nepreberá a má sťažené dýchanie, voláme 155 a riadime sa pokynmi operátora. Ak nedýcha, okamžite začneme s oživovaním, ak postup neovládame, operátor na linke 155 nás navedie, ako na to,“ pripomína Krčová.