Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

P. Hechtberger: Nová daň z poistiek nezdraží hypotéky

Tu a teraz v ekonomike. Foto: Tablet.TV

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je Petr Hechtberger z projektu Financie ľudskou rečou.

Bratislava 10. januára (Tablet.TV) - Nový rok prináša viacero zmien v oblasti úverov a poistenia. Bude to znamenať zdraženie finančných produktov pre ľudí? Odpovedal Petr Hechtberger z projektu Financie ľudskou rečou.

Nová daň 8% z neživotného poistenia nebude mať žiadny vplyv na hypotéky a ani zdraženie poistiek nebude dramatické. Úverov však bude v tomto roku menej, pretože to ovplyvní povinný ukazovateľ maximálnej hranice pomeru zadlženosti domácnosti k príjmu.



„K zdraženiu poistiek na nehnuteľnosti, autá, či cestovanie zrejme nevyhnutne bude musieť prísť. Problém je, že daň je retroaktívna a vzťahuje sa na všetky zmluvy. Poisťovne majú 10 týždňov na informovanie klienta o zmenách na najbližšie obdobie a teda aj o prípadných úpravách cien. Nie každá poisťovňa zvýši ceny rovnako a ľudia by si mali porovnávať podmienky. Ak si vezmeme nehnuteľnosti v hodnote 100.000 eur, ročné poistenie stojí v priemere 70-80 eur. Jeho cena sa aj po zarátaní celej sumy dane zvýši približne o 10 eur ročne, čo nie je napokon nič dramatické. Na hypotéku ako produkt to nebude mať žiadny dosah,“ vysvetlil Hechtberger, ktorý upozornil aj na to, že obmedzovanie hypoték, ktoré sa začalo v roku 2017, sa dostáva do finálnej podoby. „Od apríla už hypotéky na 80% hodnotu nehnuteľností dostane len pätina žiadateľov. Ostatní budú musieť nájsť na dofinancovanie plnej sumy viac zdrojov a skombinovať napríklad vlastné úspory so stavebným sporením,“ konštatoval Hechtberger.

Pri posudzovaní schopnosti splácať je v hre aj ďalší ukazovateľ, ktorý obmedzí množstvo schválených úverov v tomto roku a tým je pomer príjmu k zadlženiu domácnosti. Ľudia sa môžu zadlžiť len do výšky osemnásobku ročného príjmu a do zadlženia sa počítajú všetky úverové produkty aj kreditné karty, či povolené prečerpania na účtoch. „Z mojej praxe vyplýva, že rodina s vyššími príjmami si môžu dovoliť vyššie úverové zaťaženie ako človek, ktorý má napríklad minimálnu mzdu, ide na doraz a teda riziko, že nedokáže splácať svoje záväzky, je omnoho vyššie. Bolo by zrejme komplikované nastaviť pre rôzne príjmové skupiny iné hranice zadlženosti,“ dodal Hechtberger.