Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Posun splnenia deficitu Španielska je pohľad reality, tvrdí P. Kažimír

Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf slovenského rezortu financií upozornil, že Španieli prekročili výdavky, aj keď išli podľa cesty, ktorú im naplánovala Európska komisia a použili recepty naordinované Európou.

Brusel 10. júla (TASR) - Ministri financií eurozóny (Euroskupina) prostredníctvom svojho predsedu Jeana-Clauda Junckera dnes ráno oznámili, že Španielsku bol posunutý termín pre zníženie rozpočtového deficitu pod 3 % o jeden rok.

Podľa slovenského ministra financií Petra Kažimíra ide o pohľad realite do očí.

"Vníma sa to ako pohľad realite do očí. Pretože Španielsko nedosiahlo plánované ciele z hľadiska deficitu, ale Európska komisia to vyhodnotila tak, že hlavným dôvodom boli nižšie príjmy, ako bolo pôvodne plánované," opísal Kažimír rozhodnutie ministrov financií, ktoré sa zrodilo na ich zasadnutí v Bruseli.

Tu bude player


Šéf slovenského rezortu financií upozornil, že Španieli prekročili výdavky, aj keď išli podľa cesty, ktorú im naplánovala Európska komisia a použili recepty naordinované Európou. Recesia, ktorá zasiahla Španielsko, najmä slabší ekonomický rast a zvýšenie miery nezamestnanosti, znížila predpokladané príjmy, čo sa odrazilo aj na výške rozpočtového deficitu.

"Takže vzhľadom na dnešnú situáciu, keď Španielsko bojuje s rekapitalizáciou bánk a udržaním dôvery na finančných trhoch, návrh komisie je realistický. To znamená posun splnenia cieľa trojpercentného deficitu na rok 2014," zhodnotil situáciu Kažimír.