Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

P. Paška čaká s termínom voľby šéfa NKÚ na meno opozičného kandidáta

Na snímke predseda NR SR Pavol Paška počas rokovania parlamentu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Väčšina opozície je dohodnutá na nominantovi SaS Vladimírovi Klimešovi, ktorého navrhovala aj v minulej neúspešnej voľbe.

Bratislava 6. februára (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) určí termín novej voľby šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) až potom, keď mu opozícia predloží ich spoločného kandidáta. TASR to dnes povedal Paškov hovorca Pavel Chovanec. Pripomenul, že funkcia patrí opozícii, a preto šéf zákonodarného zboru čaká na meno ich spoločného kandidáta.

"Smer-SD opakovane potvrdil, že post predsedu NKÚ bude obsadený nominantom opozície. Len čo predsedu NR SR oslovia predstavitelia opozície s návrhom kandidáta a požiadavkou na voľbu predsedu NKÚ, zaradí ju predseda NR SR na najbližšiu schôdzu," uviedol Chovanec. Dodal, že Paška zatiaľ nemá po neúspešných opakovaných voľbách žiaden návrh na spoločného kandidáta. "Len z médií je známy postoj OĽaNO, ktorý navrhol ostatným opozičným stranám, aby v spoločnom výberovom konaní vybrali odborníka na post predsedu NKÚ," poznamenal hovorca.


Väčšina opozície chce V. Klimeša


Väčšina opozície je dohodnutá na nominantovi SaS Vladimírovi Klimešovi, ktorého navrhovala aj v minulej neúspešnej voľbe. Líder OĽaNO Igor Matovič pred minulou voľbou vyhlásil, že ak v nej Klimeš neuspeje, obyčajní už straníckeho nominanta nepodporia, hlasy dajú len takému kandidátovi, ktorý vzíde z verejného výberového konania zorganizovaného všetkými opozičnými stranami.

Klimeš, ktorý v roku 2010 kandidoval do NR SR vo farbách SaS, napokon do čela NKÚ zvolený nebol. Vo voľbe bol už druhým kandidátom opozície, prvým bol Kamil Krnáč (SaS). Ten v dvoch pokusoch o zvolenie neuspel, následne kandidatúru odmietol. Pri prvej voľbe v júli získal Krnáč len 53 hlasov, čo znamená, že ho nevolila ani celá opozícia. Ani jedna zo strán však záporné hlasovanie nepriznala. V opakovanej voľbe v septembri získal 63 hlasov.

Vládny Smer-SD už dlhšie opakuje, že opozičný nominant bude zvolený, ak ho podporí celá opozícia. Premiér Robert Fico niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii. Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému uplynulo funkčné obdobie vo februári. Keďže nástupcu nemá, úrad riadi ďalej.