Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Aktívny pacient je pre systém o pätinu lacnejší, ukázala analýza KPMG

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

V správe KPMG sa konštatuje, že ľudia s dlhodobo zlým zdravotným stavom trávia u lekárov len malú časť svojho liečenia.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Zapájanie pacienta do manažovania svojej zdravotnej starostlivosti by mohlo šetriť peniaze. Nedávna analýza poradenskej spoločnosti KPMG International naznačuje, že väčšina aktívnych pacientov stojí o osem až 21 percent menej. Upozorňuje, že existujúce modely starostlivosti v tejto oblasti zlyhávajú, čo môže mať za následok zbytočne veľa diagnostiky, liečebných kúr a zvýšené náklady.

Podľa štúdie by sa mali preto pacienti a ich opatrovatelia oveľa viac zapájať do voľby liečby a svojich zdravotných plánov. "Podpora pacientov a opatrovateľov v snahe byť aktívnymi v starostlivosti o zdravie vedie nielen k lepším výsledkom pre pacienta, ale má potenciál vytvoriť nákladovo efektívnejšie modely starostlivosti," povedal predseda globálnej praxe KPMG v oblasti zdravotníctva Mark Britnell.

V správe KPMG sa konštatuje, že ľudia s dlhodobo zlým zdravotným stavom trávia u lekárov len malú časť svojho liečenia. Drvivá väčšina starostlivosti je poskytovaná samostatne, s pomocou opatrovateľov alebo rodiny. "Je čas prejsť od základnej myšlienky aktívneho pacienta k nájdeniu praktických riešení, ktoré umožnia ľuďom, aby sami vedeli dosiahnuť lepšie zdravotné výsledky za nižšie náklady," zhrnul Britnell.