Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Pacientka nemocnice sa nevie dostať k svojej zdravotnej dokumentácii

Fakultná nemocnica v Trnave Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pacientka sa podrobila operačnému zákroku vo Fakultnej nemocnici Trnava v apríli 2013 a po ňom doteraz bojuje so zdravotnými ťažkosťami.

Trnava 31. júla (TASR) – Verejnú výzvu na poskytnutie úplnej a neupravenej zdravotnej dokumentácie spolu s kompletným videozáznamom operácie bývalej pacientky Fakultnej nemocnice (FN) Trnava zaslal jej riaditeľovi Lekársky odborový zväz (LOZ). Zastupuje poškodenú Valériu S., ktorá sa podrobila operačnému zákroku vo FN v apríli 2013 a po ňom doteraz bojuje so zdravotnými ťažkosťami.

Na LOZ sa obrátil manžel pacientky, ktorá má problém dostať sa k svojej kompletnej zdravotnej dokumentácii z hospitalizácie, predovšetkým k úplnému a neupravenému videozáznamu z jej operácie. Predseda LOZ Peter Visolajský informoval, že opakovane žiadal riaditeľa FN Martina Tabačeka o stretnutie v tejto veci. "Avšak našu snahu o vyriešenie problému v rámci dialógu riaditeľ odmietol. Preto nám zostáva len možnosť verejnej výzvy, dúfajúc, že po záujme médií bude zákon naplnený," uviedol Visolajský. Dodal, že nejde iba o dodržanie litery zákona, ktorý FN Trnava ani po kontrole z Ministerstva zdravotníctva SR nenaplnila, ale predovšetkým o zdravie pacientky. Výzva je podľa neho urgentná, keďže s narastajúcim časovým odstupom klesá nádej na úspech pri náprave zdravotných ťažkostí pacientky. Práve kompletná zdravotná dokumentácia vrátane neupraveného videozáznamu zákroku je nevyhnutná na liečbu súčasných pacientkiných zdravotných problémov.

"Moja operácia trvala 95 minút a FN mi poskytla záznam v trvaní necelých 18," povedala pre TASR poškodená pacientka. Zákrok sa týkal odstránenia slepého čreva laparoskopickým spôsobom. Nastal však podľa jej slov rad raritných komplikácií, následkom čoho sa musela podrobiť operácii, ktorá upravila jeden z troch hlavných problémov. Na liečbu ďalších dvoch poškodených nervov však potrebujú jej súčasní lekári vedieť presne, čo sa počas operácie stalo a v tom je kameň úrazu. "Poslala som do FN 15 žiadostí, pred mesiacom som dostala list, že pôvodný záznam nemocnica už zničila ako nepotrebný. Pritom povinnosť je archivovať ho 20 rokov," dodala pacientka. Upozornila, že pri prehliadaní dokumentácie zistila, že 28 listov malo zabielené číslovanie. Valéria S. následkom komplikácií nemôže vykonávať svoje povolanie, vyšetrenia v zahraničí si hradí sama. "Ak sa moji lekári včas nedostanú k informácii, budem mať trvalé následky," povedala.

TASR poskytla priestor na reakciu na výzvu LOZ aj vedeniu Fakultnej nemocnice Trnava, podľa slov jej PR manažéra Matúša Stračiaka sa zatiaľ vyjadrovať nebudú.

Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podľa informácií jeho hovorkyne Sone Valášikovej začal v tejto veci výkon dohľadu u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na základe podnetu predsedníčky úradu ako vlastný podnet úradu. "Na základe žiadosti pacientky úrad výkon dohľadu zastavil, nakoľko rešpektoval jej občianske práva," dodala hovorkyňa.