Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Piatich chorých pasažierov vyviedli z lietadla na letisku v Bostone

Archívne foto Foto: TASR/AP
Barack Obama na stretnutí s najvyššími veliteľmi ozbrojených síl v Pentagóne Foto: TASR/AP

Epidémia eboly v západnej Afrike pripravila od marca tohto roka o život už vyše 4000 ľudí.

Boston 14. októbra (TASR) - Zásahový personál v ochrannom odeve vyviedol v pondelok piatich pasažierov so symptómami podobnými chrípke z lietadla na Loganovom letisku v americkom meste Boston. S odvolaním sa na hovorcu letiska o tom informovala agentúra Reuters.

Išlo o let číslo 237 z Dubaja, žiadny z chorých pasažierov však v poslednom období nebol v západnej Afrike, kde zúri epidémia smrtiaceho vírusu ebola, spresnil hovorca letiska Matthew Brelis.

"Z dôvodu ostražitosti mali na sebe ľudia ochrannú odev, keď vstúpili na palubu lietadla a vyviedli pasažierov," dodal Brelis bez uvedenia ďalších podrobností. Hovorkyňa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Shelly Diazová uviedla, že predstavitelia nehlásili agentúre hrozbu súvisiacu s ebolou.

Incident na bostonskom letisku bol pravdepodobne ďalším zo série falošných poplachov na letiskách v súvislosti s obavami z potenciálneho šírenia smrtiaceho vírusu, píše Reuters.

Epidémia eboly v západnej Afrike pripravila od marca tohto roka o život už vyše 4000 ľudí.

Obama rokoval o ebole s Pan Ki-munom i francúzskym prezidentom

Americký prezident Barack Obama v pondelok hovoril s generálnym tajomníkom Pan Ki-munom a vyjadril súhlas, že medzinárodné spoločenstvo by malo vystupňovať svoje úsilie "rozhodne čeliť kríze v súvislosti s ebolou". Podľa agentúry Reuters o tom informoval Biely dom.

Obama tiež telefonoval s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, s ktorým sa zhodol, že treba vyvinúť viac úsilia s cieľom vytvorenia liečebných zariadení v afrických krajinách zasiahnutých epidémiou smrtiaceho vírusu.

Prezident USA tiež pri separátnom stretnutí s predstaviteľmi svojej administratívy rokoval o "zjavnom porušení protokolu na kontrolu nákazlivých chorôb" v nemocnici v Dallase, kde sa ebolou nakazila zdravotníčka, ktorý sa staral o medzičasom zosnulého pacienta s týmto vírusom.

"Prezident opätovne zdôraznil, že toto vyšetrovanie musí pokračovať tak rýchlo, ako to len bude možné, a že bolo vzaté ponaučenie vzhľadom na budúce plány pre nemocnice a zdravotníkov po celej krajine," uviedol Biely dom.

Americké federálne úrady v nedeľu potvrdili, že zdravotníčka, ktorá sa starala o pacienta s ebolou v texaskom Dallase, sa nakazila touto nebezpečnou chorobou. Nemenovaná zdravotníčka mala podľa úradov na sebe úplný ochranný odev, keď sa starala o Libérijčana Thomasa Erica Duncana, ktorý zomrel v stredu v dallaskej nemocnici.