Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Vedci objavili nový druh pavúka, ktorý dokáže loviť ryby a žaby

Pavúka veľkosti ľudskej dlane pomenovali dolomedes briangreenei po profesorovi fyziky z Kolumbijskej univerzity Brianovi Greenenovi. Foto: Queensland Museum

Pavúka veľkosti ľudskej dlane pomenovali dolomedes briangreenei po profesorovi fyziky z Kolumbijskej univerzity Brianovi Greenenovi.

Sydney 10. marca (TASR) - Austrálski vedci objavili nový druh pavúka, ktorý sa dokáže pohybovať po hladine, plávať, loviť ryby a žaby vrátane niektorých jedovatých druhov. Pavúka veľkosti ľudskej dlane pomenovali dolomedes briangreenei po profesorovi fyziky z Kolumbijskej univerzity Brianovi Greenenovi.

"Keď je pavúk rozrušený alebo zaujatý lovením koristi, vrhá sa cez hladinu vody a rýchlo pláva ku dnu, kde sa ukryje," uviedli v dnes zverejnenom vyhlásení arachnológovia z Queenslandského múzea. Pavúk využíva poryvy alebo jemné vlny na povrchu vody na navigáciu smerom k svojej koristi, píše agentúra DPA.

Pavúk dokáže stráviť pod hladinou takmer hodinu a skonzumovať živočíchy, ktoré sú minimálne trikrát väčšie než on. Pre človeka však nebezpečný nie je; pri uštipnutí človek cíti iba miernu bolesť. Správu o novoobjavenom pavúkovi predstavili v stredu na Svetovom festivale vedy v austrálskom meste Brisbane.