Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej pomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Balík pre Ukrajinu zahŕňa muníciu pre delostrelectvo a systémy protivzdušnej obrany, obrnené vozidlá a ďalšie zbrane.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 23. apríla (TASR) - Pentagón je pripravený poslať Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy dolárov, uviedli v utorok viacerí predstavitelia americkej vlády. Ide o prvú časť balíka, o ktorom v utorok rokuje americký Senát. TASR sa odvolala na agentúry AP a Reuters.

V sobotu ho schválila Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur). V utorok o nej rokuje Senát. Americký prezident Joe Biden uviedol, že balík okamžite podpíše po schválení v Senáte, aby Ukrajina urýchlene dostala potrebné zbrane a vybavenie a mohla sa brániť proti ruskej agresii.

Balík pre Ukrajinu zahŕňa muníciu pre delostrelectvo a systémy protivzdušnej obrany, obrnené vozidlá a ďalšie zbrane. Niektoré budú na bojisko dodané veľmi rýchlo, v priebehu niekoľkých dní. Stanica CNN s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou v utorok uviedla, že časť z nich sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku.

Rokovania v americkom Kongrese o balíku pomoci pre Ukrajinu niekoľko mesiacov blokovali republikánski kongresmani. Minulú stredu (17. apríla) predstavili alternatívny balík štyroch návrhov zákonov, z ktorých tri predpokladajú pomoc vo výške 60,8 miliardy dolárov pre Ukrajinu, 26,4 miliardy dolárov pre Izrael a 8,1 miliardy pre spojencov USA v indo-pacifickom regióne vrátane Taiwanu.