Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Petíciu za zaradenie NsP do koncovej podporuje stále viac obyvateľov

Budova Nemocnice s poliklinikou v Prievidzi so sídlom v Bojniciach. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Petíciu spustili koncom júna lekári z nemocnice v Bojniciach, pomocný personál, poslanci samospráv, ale i jej dlhoročný bývalý riaditeľ Ladislav Gerlich.

Bojnice 22. novembra (TASR) - Už viac ako 30.000 ľudí podporilo petíciu za zaradenie Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach do koncovej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a jej presun do zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. Petičný výbor zatiaľ naďalej zbiera podpisy a plánuje tiež osloviť aj novozvolených starostov a primátorov v regióne, aby ich dve požiadavky podporili, informoval TASR jeho člen Martin Drozd.

"Budúci týždeň budeme rozhodovať o ďalšom postupe, chceli by sme však, aby sa petícia dostala na Úrad vlády SR pred koncom tohto roka," uviedol Drozd.

Ako ozrejmil, problémy v nemocnici teraz spôsobuje nedostatok lôžok na oddelení ARO. "Posledné týždne máme na päť lôžok sedem pacientov. Táto situácia nás núti pokračovať ďalej, usilovať sa aj tento problém vyriešiť a myslíme si, že by k tomu podpora našich dvoch požiadaviek zo strany kompetentných pomohla," poznamenal.

Petíciu spustili koncom júna lekári z nemocnice, pomocný personál, poslanci samospráv, ale i jej dlhoročný bývalý riaditeľ Ladislav Gerlich. Chcú ňou upozorniť na zadlženie nemocnice a s ním súvisiacu možnosť jej privatizácie, ktorá by znamenala zachovanie len tých oddelení, ktoré budú pre privatizéra lukratívne. "Problémom sú nízke platby od poisťovní za odborné výkony. To nás vlastne doviedlo k tomu, že ekonomický status tejto nemocnice, ktorá má približne toľko výkonov ako väčšie nemocnice, je vážny, ba priam kritický. Preto vedenie uvažuje o zrušení niektorých oddelení, čo by bolo zase zaťažkávajúcou skúškou pre región, pre obyvateľov, ktorí by si museli hľadať ošetrenie o mnoho kilometrov ďalej," argumentovala v júni Mária Šramková, primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny bojnickej nemocnice a členka petičného výboru.

Snahou Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom nemocnice, podľa jeho hovorkyne Petry Hinkovej-Čimovej je "vyvíjať maximálne úsilie, aby bola zaradená do pevnej siete nemocníc". Ako podotkla, ide o garanciu, že s touto nemocnicou sa do budúcnosti počíta, čím bude zabezpečené poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti na hornej Nitre.

Bojnická nemocnica vyrobila len v minulom roku stratu 2,654 milióna eur a v priemere sa mesačne zadlžovala sumou 221.181 eur. Jej celkový dlh k 31. decembru 2013 predstavoval 13,42 milióna eur.