Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Petícia za zrušenie Mečiarových amnestií má vyše 76.500 podpisov

Na snímke organizácia Via Iuris odovzdala 76.831 podpisov z online podpisovej akcie www.somza.to (za zrušenie Mečiarových amnestií) v budove NR SR v Bratislave 21. marca 2017. Foto: TASR - Andrej Galica

Petíciu dnes organizácia VIA IURIS spolu so študentmi odovzdala na podateľni Národnej rady (NR) SR.

Bratislava 21. marca (TASR) - Výzvu na zrušenie Mečiarových amnestií podpísalo cez online podpisovú akciu www.somza.to 76.831 ľudí. Spustili ju pred dvoma týždňami. Petíciu dnes organizácia VIA IURIS spolu so študentmi odovzdala na podateľni Národnej rady (NR) SR.

„Chceme tým dať poslancom najavo, že ľuďom táto téma vôbec nie je ľahostajná a vyzvať ich k zodpovednosti, aby našli spoločné riešenie a konečne sa táto otázka vyriešila,“ uviedla Zuzana Čaputová z VIA IURIS. Podľa jej slov ide o najpočetnejšiu online podpisovú akciu v histórii Slovenska. „Pre poslancov ide o silný signál o záujme verejnosti o túto tému a zároveň konkrétne prianie na zrušenie amnestií,“ dodala.

Podľa VIA IURIS je dostačujúce, aby Mečiarove amnestie boli zrušené formou ústavného zákona. „Návrh vládnej koalície na jednej strane, tá úvaha zaviesť právomoc Národnej rady priamo do ústavy je pochopiteľná a akceptovateľná, trošku je otázne, či v skrátenom legislatívnom konaní,“ dodala. Danie právomoci Ústavnému súdu SR na kontrolu rozhodnutia ústavodarnej moci považuje VIA IURIS za niečo navyše. „Avšak plne rešpektujeme to, ako sa politické strany navzájom dohodnú. Ak zvolia túto cestu, a tá cesta bude nakoniec viesť k tomu, čo je cieľom, to je zrušenie Mečiarových amnestií, akceptujeme to,“ uviedla Čaputová.

Poslanci mali o zrušení Mečiarových amnestií rokovať dnes. Nakoniec sa dohodli a posunuli rokovanie o týždeň, na utorok 28. marca. Opozícia vládnu iniciatívu podporí, má však päť podmienok. Týkajú sa premlčania skutkov zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny a vraždy Róberta Remiáša, zastupovania na Ústavnom súde (ÚS) SR, dôraznej obhajoby zrušenia amnestií aj možnosti predkladať námietky zaujatosti voči niektorým ústavným sudcom. Ďalej zrušenia nielen milosti exprezidenta Michala Kováča voči jeho synovi, ale voči všetkým, ktorým ju vtedy pre kauzu Technopol udelil. Opozícia tiež žiada, aby ÚS SR konal až v prípade, ak sa naň obráti 30 poslancov NR SR, a ďalej aby vedľajším účastníkom konania pred ÚS SR bol prezident SR aj vláda.