Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Plavkyňa Smolenová si vynahradila Peking

Na snímke prezident SOV František Chmelár (vľavo) a vedúci slovenskej výpravy na letnú olympiádu do Londýna Ľubor Halanda (vpravo) prichádzajú do olympijskej dediny v Londýne 25. júla 2012, dva dni pred otvorením XXX. letnej olympiády. Foto: TASR/Martin Baumann

Oficiálne privítanie absolvovali Slovenky po boku azerbajdžanskej, talianskej a kazašskej výpravy, ktoré slovenskú kvantitatívne zatienili.

Londýn 25. júla (TASR) - Sekciu športovcov zastupovala na slávnostnom vztyčovaní slovenskej zástavy len trojica "od vody". Popri vodnej slalomárke Jane Dukátovej, ktorá ihneď po skončení ceremoniálu "letela" na tréning do Lee Valley White Water Centre, si slávnosť užili v plnej paráde a bez stresu plavkyne Denisa Smolenová a Katarína Listopadová.

Oficiálne privítanie absolvovali Slovenky po boku azerbajdžanskej, talianskej a kazašskej výpravy, ktoré slovenskú kvantitatívne zatienili. Podujatiu dodala umelecký rozmer skupina asi štyridsiatky tanečníkov a hercov, ktorých pomyselne viedla "kráľovná ceremoniálu", ktorá bola zároveň aj rečníčkou.

"Myslím, že to bolo celé v poriadku, zbytočne sa to nenaťahovalo, bolo to svieže. Nemala som špeciálne očakávania som od programu, ale bolo to vizuálne príjemné. V Pekingu sa mi nepodarilo zúčastniť sa na vztyčovaní zástavy, takže teraz som využila možnosť. Mne osobne to nenabúralo program ani prípravu. Mala som ráno jeden tréning a mohla som ísť na túto ceremóniu, večer ma ešte čaká ďalší," referovala prvé dojmy pre TASR ostrieľanejšia z dvojice.

Na rozdiel od Smolenovej, ktorá sa predstavila pod piatimi kruhmi už v Pekingu, si Katarína Listopadová odbíja v Londýne svoju olympijskú premiéru a užíva si aj mimošportové 'novoty'. "Divadielko bolo veľmi dobre nacvičené i zahrané, všetko bolo domyslené. Hudobne to bolo tiež fajn, veď kto by už nemal rád skladby od Queenu?," nemala najmenší problém rozpoznať skladby Bicycle Race, We are the champions a Don't stop me now, ale priznala, že na piatkové defilé športovcov sa teší viac.

"Určite v sprievode budem, bude to pre mňa veľkolepý zážitok. Napríklad Denisa ísť nemôže, keďže nasledujúci deň súťaží, mne však nebude prekážať, ak sa aj dostanem do postele neskôr," potvrdila účasť v piatok na Olympijskom štadióne 19-ročná plavkyňa.

"Dnes som čakala trochu viac z nás na vztyčovaní, ale chápem ostatných. Čo sa týka bývania, pomaly sa zžívam, jediným mínusom je teplo v izbách, vonku je snáď aj príjemnejšie ako vnútri. Som nadšená z bazéna, cestovanie je len kúsok, aj to len preto, lebo nás autobus merajú na ceste, aby nešiel rýchlejšie než 30 míľ za hodinu," dodala s úsmevom debutantka v olympijskom bazéne, ktorá sa dostane k "súťažnému" slovu nasledujúci pondelok.

"Bazén je super, je tam veľa miesta pre divákov, mám pocit, že sa tam budú dať zaplávať rýchle časy. Prvoradým cieľom je na stovke osobný rekord, ale v takejto nabitej konkurencii ani to nemusí znamenať semifinále. Odrazím sa všek od toho, že chcem zaplávať osobák, ostatné uvidíme," doplnila Smolenová, ktorá bude v akcii dvakrát, rozplavbu motýľkárskej stovky absolvuje hneď v prvý súťažný deň v sobotu, silnejšia dvestovka ju čaká o tri dni neskôr.