Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Import

M. PLESCH: Olympiád je menej, záujem o prírodné vedy klesá

Martin Plesch, prezident Medzinárodného turnaja mladých fyzikov, v Tablet.TV. Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol Martin Plesch, prezident Medzinárodného turnaja mladých fyzikov.

Bratislava 5. septembra (TABLET.TV) – Mládež na Slovensku dnes nejaví taký záujem o prírodné vedy, matematiku či fyziku ako v minulosti. Situácia sa za posledné roky na našich školách zhoršila, trend nie je pozitívny a aj študentov, ktorí sa aktívne zapájajú do školských olympiád či súťaží so zameraním na prírodné vedy, sa znižuje. Pre TABLET.TV to uviedol Martin Plesch, prezident Medzinárodného turnaja mladých fyzikov.

Turnaj mladých fyzikov je súťaž pre zväčša päťčlenné družstvá stredoškolákov vo fyzike. "Študent dostane zadanie, na vyriešenie ktorého má tri až štyri hodiny. Príprava na súťaž trvá niekedy mesiace. Študenti pracujú v tímoch, pri práci používajú mnohé zdroje a vykonávajú experimenty. Výsledok, ku ktorému sa dopracujú, na záver prednášajú, o zisteniach a výsledkoch práce aktívne diskutujú a výsledky si tím obhajuje pred odbornou porotou," priblížil Plesch princíp súťaženia na medzinárodnom turnaji.

Za uplynulých 20 rokov sa na ňom, ako uviedol, zúčastnili už stovky študentov. "Asi dve tretiny z účastníkov, ktorí reprezentujú Slovensko, majú potenciál priniesť domov medailu," spomenul. V tejto súvislosti tiež spomenul medzinárodný úspech z roku 2014, keď sa slovenský tím umiestnil na medzinárodnom turnaji na 2. mieste. "Prvý skončil Singapur, ktorý v súťaži vyhráva už niekoľko rokov po sebe. Je to silný súper, no vtedy sme sa mu najviac priblížili a ich pozíciu sme konečne ohrozili," povedal v relácii Svet Tu a teraz.

Podľa Plescha jedným z hlavných dôvodov, prečo slovenskí stredoškoláci strácajú záujem o matematiku či fyziku, je fakt, že stará generácia učiteľov odchádza a nastupuje nová s odlišnými záujmami. "Kedysi boli olympiády, ktoré sa pravidelne organizovali, ale táto generácia učiteľov už odchádza a noví, mladí učitelia k tomu nemajú vzťah," objasnil.

Na záver dodal, že ďalším problémom je aj súčasné ohodnotenie práce učiteľov. Tak morálne, ako aj finančné. "Aj tento rok je možné nominovať výnimočných učiteľov na cenu Dionýza Ilkoviča. Nominácie sa uzatvárajú 9. septembra," uzavrel Plesch s dodatkom, že aj takéto spoločenské uznanie je významným povzbudivým momentom do ďalšej učiteľskej práce.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom.