Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Import

Počet odhalených nelegálnych pracovníkov klesol

Inšpekcia práce zrealizovala celkovo 19.054 kontrol.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Počet odhalených pracovníkov načierno v 2. polroku minulého roka medziročne klesol, a to aj napriek nárastu počtu kontrol zainteresovanými orgánmi verejnej správy. Konštatuje sa to v pravidelnej informácii o vyhľadávaní a potieraní nelegálnej práce, ktorú dnes vzal na vedomie vládny kabinet.

"Aj keď počet právoplatne uložených pokút poklesol, ich celková suma sa v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka zvýšila viac ako o 80 %," uviedol predkladateľ, ministerstvo práce. Kontroly vykonávajú orgány inšpekcie, ministerstva financií, rezortu vnútra a zložky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Inšpekcia práce zrealizovala celkovo 19.054 kontrol. "Spomedzi nich bolo 4469 výkonov venovaných kontrole dodržiavania zákazu nelegálneho zamestnávania, čo predstavuje podiel 23,5 %," uvádza rezort práce a dodáva, že tento počet stúpol medziročne o 10 % a takmer o tretinu vzrástol aj počet skontrolovaných osôb.

"Napriek uvedeným číslam poukazujúcim na zvýšené úsilie orgánov inšpekcie práce došlo k poklesu počtu zistených nelegálne zamestnaných osôb o 30 %. Uvedenú skutočnosť možno vnímať ako pokles výskytu nelegálneho zamestnávania," uvádza sa v materiály s tým, že počet uložených pokút bol 116.

Objem vybraných zdrojov z pokút medziročne stúpol. "Možno to vysvetliť realizáciou oprávnenia inšpektorátov práce použiť správnu úvahu pri určovaní výšky sankcie v rámci zákonom stanoveného rozmedzia. Keďže jednou zo skutočností, na ktorú sa prihliada, je počet nelegálne zamestnávaných osôb, možno spomínanú skutočnosť vysvetliť väčším počtom kontrolovaných subjektov, u ktorých bol zistený väčší počet nelegálnych pracovníkov," podotýka ministerstvo.