Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Import

Austrália získala najmenej medailí na OH za posledných 20 rokov

Za jedinú zlatú medailu Austrália vďačí ženskej krauliarskej štafete na 4x100 metrov. Foto: TASR/AP Photo

Podľa Sullivana športovci nezvládli tlak z očakávaní na olympiáde.

Sydney 16. augusta (TASR) - Austrálsky plavec Eamon Sullivan tvrdí, že jeho krajania boli na londýnsku olympiádu nedostatočne pripravení. Reaguje tak na fakt, že Austrália získala najmenej medailí z olympiády za posledných dvadsať rokov. Krajina zaknihovala zlatý medailový úspech v bazéne len v ženskej krauliarskej štafete na 4x100 metrov. Prvýkrát od roku 1976 sa stalo, že Austrália nezískala zlato v individuálnej plaveckej disciplíne.

Sullivan, bývalý majster sveta a držiteľ olympijského striebra, súťažil v Londýne už na tretej olympiáde. Vyjadril sa, že veľa austrálskych plavcov dianie v bazéne prekvapilo. Po štvrtkovom návrate do vlasti sa nechal počuť, že "aj keď si myslíte, že ste na to pripravení, rozdiel medzi majstrovstvami sveta a olympiádou je v tom, že na nej cítite stonásobne vyšší tlak".

"Nepripravili sme sa na tlak z očakávaní na olympiáde. Bohužiaľ, olympiáda nie je vhodná doba na nové lekcie," povedal Sullivan. Prezident Austrálskeho plaveckého zväzu David Urquhart zas uviedol: "Je jasné, že svet v plávaní zdvihol latku a to musíme urobiť aj my." Miestny zväz sa rozhodol preveriť, čo je príčinou menšieho počtu úspechov. Dôvody zisťuje tréner Bill Sweetenham, ako aj dvojnásobná držiteľka olympijského zlata Susie O'Neillová. T8 v Londýne komentovala dianie pre austrálsku televíziu a tvrdila, že súčasným plavcom oproti ich úspešnejším predchodcom chýba vyššia úroveň pracovnej morálky. Cate Campbellová, ktorá patrila do zlatej ženskej štafety na OH 2012, si zas myslí, že privysoké boli očakávania. "Boli sme posadnutí myšlienkou na zlato a ostatné cenné kovy pre nás stratili hodnotu," uviedla. "Svet urobil v plávaní gigantický skok. Vidíme, že padli aj svetové rekordy dosiahnuté v špeciálnych plavkách. Mysleli sme si, že toho sa nedožijeme a ono sa to stalo v priebehu niekoľkých rokov," dodala.

Medailovej tabuľke v plávaní kraľovali s tridsiatimi úspechmi USA. Austrália skončila na šiestej priečke, pričom pred štyrmi rokmi v Pekingu krajina získala dvadsať medailí vrátane šiestich zlatých.