Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Projekt Pojazdná dia-ambulancia sa dnes začína v Bratislave

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Odborníci budú v Pojazdnej dia-ambulancii pacientom s cukrovkou bezplatne vyšetrovať nohy, zisťovať riziko vzniku diabetickej nohy a upozorňovať ich na riziká jej neliečenia.

Bratislava 25. mája (TASR) - Komplikáciu cukrovky, označovanú ako diabetická noha, má na Slovensku asi 8000 pacientov s cukrovkou. Z nich viac ako 4000 má už amputovanú nohu, čomu by sa dalo zabrániť včasnou diagnostikou. Práve preto Slovenská diabetologická spoločnosť v spolupráci so Zväzom diabetikov Slovenska začína dnes realizovať projekt Pojazdnej dia-ambulancie.

Ako povedal predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka, projekt sa začína uskutočňovať dnes v Bratislave na Námestí SNP a Pojazdná dia-ambulancia do 19. júna navštívi 17 miest na Slovensku. Odborníci budú v Pojazdnej dia-ambulancii pacientom s cukrovkou bezplatne vyšetrovať nohy, zisťovať riziko vzniku diabetickej nohy a upozorňovať ich na riziká jej neliečenia. Odborníci budú zároveň diabetikom radiť, ako sa majú o nohy starať a ako vyživovať poškodené nervy.

Riziko vzniku diabetickej nohy sa dá zistiť viacerými spôsobmi. Pomocou štandardných klinických a prístrojových vyšetrení v ambulancii diabetológa sa zisťuje ochranná starostlivosť periférnych nervov. Citlivosť na tlak, schopnosť vnímať vibračné podnety, schopnosť rozlišovať ostré a tupé podnety, teplotné rozdiely a pod. Novinkou je tzv. Neurotest vo forme malých náplastí, ktoré sa veľmi jednoducho nalepia na spodnú časť nohy, je na základe farebnej reakcie na zloženie potu schopný odhaliť zvýšené riziko syndrómu diabetickej nohy.

V stredu 27. mája bude Pojazdná dia-ambulancia v Trenčíne a v ďalších dňoch navštívi Dubnicu nad Váhom, Martin, Michalovce, Košice, Prešov a ďalšie mestá a cestu ukončí 19. júna v Leviciach.