Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Mladíci z Čadce platili falošnými bankovkami

Falošné eurá. Foto: TASR/KR PZ v Trnave

Obaja mladí muži zotrvali na mieste do príchodu polície, pričom tvrdili, že o falošných peniazoch nevedeli a oni sami sú poškodenými.

Skalica 2. marca (TASR) – Za platenie falošnými bankovkami skončili vo väzbe 20-ročný Jakub a 21-ročný Patrik z okresu Čadca. Keď platili v utorok 24. februára na čerpacej stanici v Skalici, predavačka si všimla, že s 50-eurovou bankovkou nie je niečo v poriadku. Privolala preto políciu.

Obaja mladí muži zotrvali na mieste do príchodu polície, pričom tvrdili, že o falošných peniazoch nevedeli a oni sami sú poškodenými. V tom čase však už polícia riešila záchyt falošných bankoviek, ktorými niekto platil dva dni predtým v novinovom stánku v Skalici. Operatívnym preverovaním bol potvrdený aj pohyb mladých mužov na tomto mieste. Deň nato platili tí istí muži za ubytovanie na vysokoškolskom internáte, pričom aj tu bola odhalená falošná bankovka.

"Z osôb, ktoré vystupovali ako poškodené, sa napokon stali osoby podozrivé a boli zadržané. Pre získanie čo najviac dôkazov polícia vykonala aj domovú prehliadku v internátnej izbe, kde sa mladíci ubytovali. Pri nej našli a zaistili rovnakú bankovku, s identickým sériovým číslom, aké mali všetky ostatné, ktoré dali do obehu. Celkovo ich bolo šesť," informovala dnes krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.

Vyšetrovateľ mladých mužov obvinil zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov s návrhom na väzbu. Tú sudca akceptoval a počas víkendu oboch policajná hliadka eskortovala do výkonu väzby. V prípade uznania viny im hrozí odňatie slobody na sedem až desať rokov.

Polícia vyzýva občanov, ktorí zaznamenali výskyt falošnej bankovky so sériovým číslom S29740996375, aby sa prihlásili na kriminálnej polícii v Skalici na čísle 0961 16 3600.