Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Import

Polícia v Barcelone zasahovala proti odporcom imigrácie a antifašistom

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Išlo o akciu odporcov islamu, ktorí protestovali proti prijímaniu migrantov, a protidemonštráciu antifašistov.

Barcelona 18. augusta (TASR) - Zásahové jednotky španielskej polície dnes na námestí Placa Catalunya v centre Barcelony zasahovali proti účastníkom dvoch demonštrácií, ktorí sa tam dostali do slovných potýčok. Išlo o akciu odporcov islamu, ktorí protestovali proti prijímaniu migrantov, a protidemonštráciu antifašistov.

Krajne pravicových demonštrantov sa zišlo 20-30 a niesli transparenty s nápismi ako "Stop islamizácii Európy" či "Bráňme Európu". Ľudia z druhého tábora zasa skandovali "idioti" a poniektorí svojim ideologickým nepriateľom ukazovali vztýčené prostredníky.

Polícii sa podarilo demonštrantov oddeliť a pokojne rozpustiť akciu krajných pravičiarov. Po ich odchode antifašisti zatlieskali a tiež sa rozišli.

Spomínané protestné akcie sa na tomto námestí uskutočnili len deň po tom, ako sa iba pár krokov odtiaľ, na rušnej ulici La Rambla, odohral teroristický útok s 13 obeťami a vyše 100 zranenými. K tomuto atentátu sa neskôr prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS).


O hneve Španielov, ktorý vyvolal útok v Barcelone, ako aj neskorší v letovisku Cambrils, svedčí aj príhoda štábu televízie TVE. Keď jej redaktor v priamom vstupe z ulice La Rambla informoval o postupe vyšetrovania atentátu v Barcelone, spoza jeho chrbta smerom ku kamere šiel muž, ktorý spomalil a prstom ukazoval na biely nápis na svojom tričku "FCK ISIS". ISIS je anglická skratka pôvodného názvu IS - Islamský štát v Iraku a Sýrii.