Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Import

Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti

Poľský premiér Donald Tusk (uprostred) sa pozerá pred jeho stretnutím s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a britským premiérom Rishim Sunakom vo Varšave 23. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Poľský premiér pre média uviedol, že so Sunakom hovoril najmä o bezpečnosti Poľska, Británie a Európy v spojitosti s pokračujúcou ruskou inváziou na Ukrajine.

Varšava 23. apríla (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk v utorok s britským premiérom Rishim Sunakom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom rokoval o záležitostiach v oblasti bezpečnosti, informuje TASR podľa agentúry PAP.

Poľský premiér pre média uviedol, že so Sunakom hovoril najmä o bezpečnosti Poľska, Británie a Európy v spojitosti s pokračujúcou ruskou inváziou na Ukrajine.

Tusk vyjadril spokojnosť s pokrokom v rámci projektu európskeho systému protivzdušnej obrany ESSI (European Sky Shield Initiative), ktorý iniciovalo Nemecko. "Spolupráca medzi Poľskom a Britániou môže byť a bude - o tom som presvedčený - príkladom aj pre ďalších partnerov," povedal.

Britský premiér obe krajiny označil za dve z najväčších vojenských mocností a pevných priateľov Ukrajiny. "Poľsko a Spojené kráľovstvo sú súčasťou narastajúcej vlny krajín, ktoré preberajú väčšiu zodpovednosť za našu kolektívnu bezpečnosť," uviedol a pripomenul, že Poľsko zo všetkých členských krajín NATO na obranu vynakladá percentuálne najväčšiu časť svojho hrubého domáceho produktu (HDP).

Sunak dodal, že Británia buduje vojnové lode a nové obranné systémy, ktoré budú chrániť vzdušný priestor Poľska. Takisto sľúbil, že na budúci rok Británia do Poľska umiestni 16.000 vojakov a stíhačky Typhoon.

Záležitosti bezpečnosti boli aj témou rokovaní Tuska so Sunakom a Stoltenbergom. "Našim spoločným cieľom je ukončiť obdobie súťaženia a rivality v rámci rôznych obranných iniciatív v Európe a Spojenom kráľovstve," povedal. Takisto je podľa jeho slov potrebné povzbudiť všetkých partnerov, aby naplno vzájomne zosúlaďovali systémy, vybavenie a postupy v oblasti bezpečnosti.