Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Pomocný biskup odcestoval do zámoria, nesie aj relikviu sv. Cyrila

Prvý pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy Mons. Jozef Haľko Foto: TASR/Igor Calpaš

Jednou z prvých zastávok biskupa Haľka bude slovenská farnosť svätého Cyrila a Metoda v meste New Westminster pri kanadskom Vancouveri.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko odcestoval do USA a Kanady. Uskutoční tam vyše mesačnú okružnú cestu, počas ktorej navštívi viaceré slovenské komunity. Biskup nesie so sebou relikviu sv. Cyrila, ktorú je možné duchovne sprevádzať aj prostredníctvom internetu. Umožňuje to špeciálna stránka - každý, kto sa na nej zaregistruje, dostane počas piatich týždňov myšlienky na rozjímanie a ďalšie informácie. Dnes o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

Jednou z prvých zastávok biskupa Haľka bude slovenská farnosť svätého Cyrila a Metoda v meste New Westminster pri kanadskom Vancouveri. Relikvia tam bude vystavená k úcte veriacim v Kostole sv. Cyrila a Metoda, kde sa 2. augusta o 19.30 h miestneho času uskutoční sv. omša za všetkých pútnikov. Do sprevádzania relikvie sa zapojili prostredníctvom internetu nielen veriaci zo Slovenska, ale aj z USA či Nového Zélandu.

Pomocný biskup Haľko bude v zámorí do 11. septembra. Okružnú cestu absolvuje ako biskup, ktorý je Konferenciou biskupov Slovenska (KBS) poverený starostlivosťou o zahraničných Slovákov. Nesie so sebou relikviu sv. Cyrila z Pápežského slovenského kolégia sv. Cyrila a Metoda v Ríme. Toto putovanie môžu vďaka registrácii duchovne sprevádzať veriaci doma aj v zahraničí, ktorí budú dostávať e-mail alebo sms-správu s myšlienkou na denné rozjímanie. Ide o úryvky, ktoré pochádzajú od posledných pápežov a od biskupov zo Slovenska a tematicky sa týkajú sv. Cyrila a Metoda.

S biskupom Haľkom na projekte spolupracujú aj mladí dobrovoľníci. Realizuje sa v rámci slávenia Roka sv. Cyrila a Metoda na našom území a nadväzuje na putovanie relikvie sv. Cyrila v diecézach na Slovensku od decembra 2010. Cieľom tejto akcie je predovšetkým prehĺbenie viery v Ježiša Krista, ktorého našim predkom v im zrozumiteľnom jazyku priblížili vierozvestcovia Cyril a Metod. V zámorí si relikviu sv. Cyrila budú môcť uctiť ďalšie stovky ľudí, uviedla TK KBS.