Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Poslanci nového ukrajinského parlamentu zložili sľub

Parlament v Kyjeve, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prítomným poslancom na obrazovku premietli aj text s poslaneckým sľubom, ktorý v Rusku v prítomnosti advokáta podpísala ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková.

Kyjev 27. novembra (TASR) - Poslanci ukrajinského parlamentu, ktorý vzišiel z nedávnych volieb, dnes slávnostne zložili sľub.

Prítomným poslancom na obrazovku premietli aj text s poslaneckým sľubom, ktorý v Rusku v prítomnosti advokáta podpísala ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková. Predsedajúci schôdze Oleksander Turčynov vysvetlil, že vzhľadom na Savčenkovej zadržiavanie v Rusku, je to momentálne jediný spôsob, ako možno potvrdiť, že sa ujíma mandátu poslankyne.

Na ustanovujúcom zasadnutí sa zúčastnil aj prezident Petro Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk. Podľa informácií poslanca Jurija Lucenka Porošenko dnes Najvyššej rade na schválenie predloží Jaceňukovu kandidatúru na post predsedu vlády. Kandidátom na funkciu predsedu parlamentu je Volodymyr Hrojsman. Obe kandidatúry by poslanci mali schváliť už dnes, spresnil Lucenko.

Dnes sa očakáva aj podpísanie koaličnej zmluvy. Vládna koalícia sa sformovala minulý týždeň z piatich prozápadne a proreformne orientovaných strán, ktoré chcú Ukrajinu viesť k integrácii s EÚ a možnému členstvu v NATO.

Po zložení poslaneckého sľubu bola vyhlásená prestávka, počas ktorej sa zišli poslanci jednotlivých klubov.

Na ustanovujúcom zasadnutí sa zúčastnili aj bývalí prezidenti Ukrajiny - s výnimkou zosadeného Viktora Janukovyča, členovia Ústavného súdu, zástupcovia cirkví a diplomatického zboru. Na úvod zasadnutia zaznela štátna hymna, po ktorej si prítomní minútou ticha uctili pamiatku civilistov i vojakov, ktorí zahynuli v uplynulých mesiacoch počas protivládnych protestov i v oblasti Donbasu, kde boli vyhlásené proruské republiky odmietajúce sa podriadiť Kyjevu.

Pred budovou parlamentu sa dnes ráno zhromaždil dav ľudí. V okolí boli posilnené policajné hliadky, informovali ukrajinské tlačové agentúry.