Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Import

Poslanci v závere dňa pokračovali v diskusii k zákonu o neziskovkách

Na snímke plénum NR SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Schôdza bude pokračovať vo štvrtok (25. 4.) ráno.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili 6. rokovací deň 12. schôdze diskusiou k návrhu novely zákona o neziskových organizáciách, poskytujúcich všeobecne prospešné služby z dielne poslancov koaličnej SNS. V rozprave už vystúpili všetci písomne prihlásení rečníci. Ústne sa prihlásilo ešte desať poslancov.

Predkladatelia v novele navrhujú, aby sa organizácie, prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok, označovali ako organizácie so zahraničnou podporou. Obsahuje aj ďalšie zmeny.

Opoziční poslanci návrh skritizovali. Novela podľa nich spochybňuje dôveryhodnosť neziskových organizácií a "ostrakizuje" ich. Upozornili aj na možný rozpor legislatívy s Ústavou SR či európskym právom.

Schôdza bude pokračovať vo štvrtok (25. 4.) ráno. Začať by mala diskusiou o troch vládnych návrhoch zákonov, ktoré žiada kabinet prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, novelu o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a novelu zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka. Súčasťou rokovacieho dňa bude aj pravidelná hodina otázok.