Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

Pre Hlohovčanov je Hlohovecký pochod tradíciou, ktorú nesmú vynechať

Na Hlohoveckom pochode sa vždy na jar a na jeseň stretávajú milovníci turistiky Foto: Katarína Filová/TASR

Už 34 rokov, vždy na jar a na jeseň, oprášia svoje turistické topánky, aby strávili aspoň jeden deň trochu športovo, trochu spoločensky a trochu zábavne.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Nezáleží na veku, potrebná je aspoň malá kondícia. Trasa je vymyslená tak, aby ju zvládol skutočne každý – či už športovci, turisti, študenti, deti či dôchodcovia. Organizátori myslia aj na tých, ktorí by svoje sily precenili. Preto má Hlohovecký pochod štyri oficiálne trasy.



Štandardná trasa, ktorú absolvuje najviac účastníkov, má 22 kilometrov. Začína v Hlohovci, registračné stanovisko má na Ovčej skale a po približne šiestich hodinách chôdze vrcholí na Havrane pri Piešťanoch. Zdatnejší turisti môžu pokračovať ďalej cez Čertovu Pec do Piešťan. Táto trasa má o trinásť kilometrov viac. Kto si na tak dlhú túru netrúfa, môže ju zakončiť po dvanástich kilometroch v obci Jalšové. Tu je možné turistiku aj začať a pokračovať na Havran. V takom prípade máte pred sebou sedemnásť kilometrovú prechádzku. Pochod sa koná vždy v sobotu, oficiálny začiatok akcie je o siedmej ráno. Prvú registráciu treba absolvovať na autobusovej stanici, každý turista dostane preukaz účastníka s poradovým číslom a prvou pečiatkou. Následne sa už individuálne alebo po skupinkách vydá na cestu. Po toľkých rokoch ju takmer všetci poznajú naspamäť, kto však nie, nemusí sa báť, stačí iba nasledovať turistické značenie. Asi po desiatich kilometroch prichádza kontrolná stanica, Ovčia skala. Tu dostávajú turisti druhú pečiatku, môžu si oddýchnuť a prezrieť fotografie z predchádzajúceho ročníka, ktoré sú rozvešané všade naokolo.

Pre nadšencov z okolia Hlohovca je pochod už tradíciou
Foto: Katarína Filová/TASR


Po krátkej prestávke sa pokračuje ďalej, cez lesy, lúky, polia, po rovine i cez kopce, až na Havran, kde organizátori čakajú s treťou pečiatkou a diplomom za absolvovanie pochodu. V cieli sa po celodennom chodení možno občerstviť v bufete. A tí šikovnejší sa napracú aj do jedného z autobusov kyvadlovej dopravy, ktorá zadarmo pendluje medzi Hlohovcom a Havranom. Premávajú aj linkové autobusy do Piešťan.

Ak ste už navnadení na túto skvelú akciu, poteším vás. Najbližší Pochod HP sa uskutoční v sobotu 20. októbra. Čím väčšia účasť, tým lepšie!

Katarína Filová, Univerzita Komenského, Bratislava