Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Premiér Fico by chcel na Slovensko priviezť lieky z Kuby

Na snímke premiér SR Robert Fico (vľavo) a kubánsky prezident Raúl Castro počas prijatia v Havane 8. októbra 2015. Foto: TASR/Úrad vlády SR

Krajiny pred pár dňami podpísali zmluvu o vysporiadaní dlhu. Práve cez oblasť liekov by chcel premiér riešiť dlh Kuby voči Slovensku.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) by chcel na Slovensko priviezť lieky z Kuby. "Kuba je jeden z najvyspelejších štátov, pokiaľ ide o vývoj liekov. Majú lieky, ktoré zatiaľ u nás nemáme registrované. Urobím všetko preto, aby sa niektoré z nich na Slovensko doviezli," vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike Fico.

Práve cez oblasť liekov by chcel premiér riešiť dlh Kuby voči Slovensku. Krajiny pred pár dňami podpísali zmluvu o vysporiadaní dlhu. Slovensku by to malo priniesť desiatky miliónov eur. Časť z peňazí chce dať Ficova vláda na špeciálne štipendijné programy pre študentov.

Fica ale teší najmä to, že dlh bude môcť Kuba vrátiť v určitých produktoch. "A tu máme obrovský záujem predovšetkým o výsledky ich výskumu v oblasti liekov," poznamenal. Premiéra na Kube zaujal napríklad liek, ktorý znižuje riziko amputácie nohy pri cukrovke. "Boli nám predstavené výsledky, liek je registrovaný v mnohých krajinách sveta. Verím, že sa dohodneme a minimálne na experimentálnej báze začneme s týmto liekom pracovať," povedal Fico s tým, že Kuba má aj vynikajúce onkolieky.