Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Import

Pri kontrole kontajnera našli colníci v Dunajskej Strede falzifikáty

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

V kontajneri z Číny colníci našli 17.000 kusov detských školských potrieb, hračiek a 1300 toaletných vôd označené slovnými a obrazovými ochrannými známkami známych svetových firiem.

Dunajská Streda 20. apríla (TASR) - Pracovníci Colného úradu v Trnave vykonali v týchto dňoch v pobočke v Dunajskej Strede v rámci colného konania na uvoľnenie tovaru do voľného obehu s oslobodením od DPH pri dodaní do iného členského štátu Európskej únie jeho úplnú vnútornú kontrolu. V podozrivom kontajneri dovezenom z Číny, ktorý mal smerovať do Maďarska, colníci zistili, že sa v ňom nachádzajú hračky, detské školské potreby a toaletné vody označené slovnými a obrazovými ochrannými známkami známych svetových firiem. Išlo o takmer 17.000 kusov detských školských potrieb, hračiek a 1300 toaletných vôd. TASR informovala hovorkyňa Colného úradu v Trnave Iveta Švárna.

"V súlade s platnými predpismi a pre podozrenie z porušovania ochrany práv duševného vlastníctva tento tovar trnavskí colníci zaistili," uviedla Švárna s tým, že so zisteniami bezodkladne oboznámili aj majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili nadobudnuté podozrenie. Colný úrad v Trnave v spolupráci s oprávnenými osobami, ktoré sú majiteľmi ochranných známok, bude ďalej konať vo veci ochrany práv duševného vlastníctva.

Podľa hovorkyne odhadovaná škoda, ktorá by vznikla predajom zaisteného tovaru na trhu ako originálnych výrobkov majitelia ochranných známok predbežne vyčíslili na približne 95.000 eur.

Po definitívnom potvrdení, že ide o falzifikáty ochranných známok, bude tovar s cieľom ochrany práva duševného vlastníctva a ochrany trhu zničený.