Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Pri zatýkaní zahynuli traja policajti, ďalší je v kritickom stave

Príslušníci FBI diskutujú po streľbe na policajtov v Charlotte v pondelok 29. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Po tom, čo policajti dorazili na miesto bydliska, muž v záhrade domu spustil paľbu. Policajti ju opätovali a útočníka smrteľne postrelili.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 30. apríla (TASR) - Najmenej traja americkí policajti prišli v pondelok o život a viacero ďalších utrpelo zranenia počas zásahu proti mužovi odsúdenému za nelegálnu držbu zbrane v meste Charlotte v štáte Severná Karolína, informuje TASR podľa agentúr AP a DPA.

Na muža sa vzťahoval zatýkací rozkaz, spresnil na tlačovej konferencii tamojší šéf polície Johnny Jennings.

Po tom, čo policajti dorazili na miesto bydliska, muž v záhrade domu spustil paľbu. Policajti ju opätovali a útočníka smrteľne postrelili, dodal Jennings.

Patová situácia trvala dovedna tri hodiny; po tom, čo muža zastrelili a policajti prišli na pomoc zraneným kolegom, totiž na nich z domu začala strieľať ďalšia osoba, píše AP.

Policajtom sa vzápätí podarilo dom zabezpečiť a zadržať dve osoby, ktoré sa v dome nachádzali; tie boli následne prevezené na výsluch. Podľa AP ide o ženu a 17-ročného muža. Podľa policajtov je štvrť, kde sa incident odohral, zvyčajne veľmi pokojná. Okolie štvrte bolo uzavreté a polícia nakrátko uzatvorila aj tamojšie školy.

Paľbe bolo podľa šéfa polície vystavených dovedna osem policajtov; traja svojim zraneniam podľahli a jeden sa nachádza v kritickom stave. "Dnes sme stratili niekoľkých hrdinov, ktorí sa zasadzovali za bezpečnosť našej spoločnosti...Keď si obliekame túto uniformu, nemáme žiadnu záruku, že sa vrátime domov," dodal Jennings.

Sústrasť rodinám obetí i celej komunite vyjadril následne aj americký prezident Joe Biden.

Strelné zbrane sú v USA ľahko dostupné a sú masovo v obehu, pripomína DPA. Krajinou pravidelne otriasajú útoky zbraňou s mnohými obeťami na životoch v školách, supermarketoch, nočných kluboch či na väčších zhromaždeniach. Častejšie než v ostatných krajinách sa však smrťou končia i potýčky, policajné kontroly čo strety medzi kriminálnikmi a gangmi.