Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Príbeh Jozef Bednárik prichádza na knižný trh

Foto: Ikar

Autorka Andrea Coddington knihu písala skoro rok. Oslovila popredné osobnosti českej a slovenskej divadelnej scény, celú rodinu, ochotníkov zo Zelenča, spolužiakov z VŠMU, priateľov a známych.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Kniha s názvom Jozef Bednárik prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov.

Za účasti autorky Andrey Coddington ju dnes večer prezentovalo vydavateľstvo Ikar. Pod moderátorskou taktovkou Zdeny Studenkovej ju do života uviedli ďalšie známe herecké osobnosti Emília Vášáryová, Eva Pavlíková, Eva Matejková s manželom Mariánom Slovákom a Viktor Horján.

Jozef Bednárik (*17.9.1947- †22.8.2013), režisér, herec, gurmán a cestovateľ, maestro muzikálov a opier, milovník umenia, kníh, šansónov a dobrého jedla. Človek, ktorého charakterizoval extrémizmus vo všetkom, v láske, názoroch, bezuzdnom jedení i chronickom diétovaní. Inteligentný cholerik vedel poeticky nadávať a neraz dohnal ľudí až k slzám. Svojho Boha človek, mnohými milovaný, ale aj zatracovaný. Začítajte sa do jeho životnej cesty, ktorú si zrežíroval sám, lebo hry osudu odmietal. V knihe si čitateľ nájde dôležité momenty jeho života od narodenia až po nečakanú smrť, úspechy z javísk, na ktorých pôsobil, gurmánske a cestovateľské excesy, úpenlivo stráženú trinástu komnatu, lásku k mame a Tálii či jeho vzťah k ženám. Je plná autentických výpovedí a zážitkov, ale aj úprimných vyjadrení rodiny, kamarátov a hviezd českého a slovenského divadla.

Autorka Andrea Coddington knihu písala skoro rok. Oslovila popredné osobnosti českej a slovenskej divadelnej scény, celú rodinu, ochotníkov zo Zelenča, spolužiakov z VŠMU, priateľov a známych. "Nepoznala som sa s ním, ale som obyvateľom tejto krajiny, to znamená že meno Jozef Bednárik je tak notoricky známe, že to vlastne je značka sama o sebe. Bolo to na jednej strane zaväzujúce, ale s každým rozhovorom, s každou stranou, ktorú som vydolovala v Divadelnom ústave, som sa dostávala bližšie k tomu, aký naozaj bol. V tej súvislosti treba tiež jedným dychom s menom Jozef Bednárik povedať – trinásta komnata. Všetci, aj tí najbližší, ho poznali len potiaľ, pokiaľ ich pustil," uviedla autorka pre TASR.

"Beďo pre mňa znamenal človeka, ktorý mi ukázal cestu, ako treba poctivo pristupovať k príprave, pokiaľ človek chce dosiahnuť nejakú métu. Je to jednoducho človek, ktorý sa stále snažil o nové veci, nové výsledky a vždy pristupoval k tomu absolútne zodpovedne. Talent môže byť, je to úžasná vec, ale ak za tým nie je príprava, je to zaujímavé, ale časom to vyprchá a nevedie ďaleko. Niečo také ako bol Beďo, čo sa stále nabaľovalo, bolo to lepšie a lepšie, to je tá cesta, ktorá je aj mne sympatická, tú mi ukázal on," dodala úspešná herečka Zdena Studenková.

"Beďo bol prísny, ale vždy som vedela, že to nie je len režisér, ale človek, ktorému na mne záleží. Vedel, že ma strašne bolí srdce a dával najavo – som tu. Akoby som zapojila kábel svojej duše do zásuvky jeho srdca," hovorí v knihe známa speváčka Lucie Bílá.

"Keď som si túto knižku prečítala, uvedomila som si, ako úžasne miloval ženy a akým nežným spôsobom to dával všetkým najavo. On to robil normálne, takže my sme to nevnímali, že to je láska k ženskému pokoleniu. Keď knihu dočítate, uvidíte, že z rozprávania každého vyžaruje, ako svoje herečky nekonečne miloval. Niekedy bol na nás tvrdý, doviedol nás k slzám vrátane mňa, ale na druhej strane toľko lásky, ktorú nám dával, dokáže máloktorý chlap dať," povedala pre TASR Gabriela Belopotocká, generálna manažérka Euromedia group, členka predstavenstva vydavateľstva Ikar a zároveň blízka priateľka Jozefa Bednárika.

Andrea Coddington je autorkou viacerých bestsellerov a jej doménou sú biografické romány. Pri príprave knihy Jozef Bednárik urobila vyše sedemdesiat rozhovorov. Vo vydavateľstve Ikar od autorky vyšlo: Židovka (2010), Cudzia krv (2011), Predohra (2012), Milovanie (2013), Mal to byť pekný život (2. vydanie, 2014).