Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Prípadov čierneho kašľa na Slovensku pribúda, trápi najmä adolescentov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Očkovanie proti čiernemu kašľu je na Slovensku povinné od roku 1958.

Bratislava 6. augusta (TASR) – Prípadov čierneho kašľa na Slovensku pribúda. Lekári vlani hygienikom nahlásili vyše 1100 takýto ochorení. V porovnaní s rokom 2013 je to vzostup o viac ako 23 percent.

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trenčianskom a Nitrianskom kraji (197), najmenej v Trnavskom (47). Vyplýva to zo správy o zdravotnom stave obyvateľstva na Slovensku.

Výrazný nárast ochorenia zaznamenávajú hygienici od roku 2008, a to aj u očkovaných pacientov. Za posledných desať rokov však najvyššiu chorobnosť zaznamenali v roku 2010.

Od roku 2008 došlo podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k posunu vekovo špecifickej chorobnosti z bábätiek najmä na adolescentov a potom dospelých.

"Neboli pravidelne preočkovaní a ich protilátky získané očkovaním v detstve postupne klesali," konštatuje sa v správe. Na Slovensku sa preto v roku 2010 zaviedlo preočkovanie 13-ročných detí proti čiernemu kašľu.

Očkovanie proti čiernemu kašľu je na Slovensku povinné od roku 1958. Ochorenie môže byť smrteľné. V súčasnosti lekári očkujú deti od tretieho až štvrtého mesiaca v kombinácii s očkovacími látkami proti iným ochoreniam. Zaočkovanosť populácie je 96,8 percenta.

Ochorenie sa prejavuje záchvatmi kašľa, ktoré trvajú aj niekoľko týždňov. Tie sú najprv suché a dráždivé, potom nasleduje minimálne mesačné obdobie typické dráždivým, kŕčovitým kašľom a vykašliavaním hlienov, najmä v noci. V poslednom štádiu záchvaty kašľa pomaly ustupujú. Môže ich sprevádzať zvracanie, vysoké teploty, celkové vyčerpanie a úbytok váhy.

V prevencii ochorenia na čierny kašeľ sa odporúča spomínané očkovanie. Vhodné je aj vyhýbanie sa kontaktu s chorými osobami, vyhýbanie sa preľudneným nevetraným priestorom, časté umývanie rúk, časté vetranie. Chorí by mali používať jednorazové vreckovky, kašľať do vreckovky, ktorú po použití zahodia.