Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Import

Projektová návšteva Comenius v ZŠ I.B Zocha v Revúcej

Foto: Mgr. Andrea Tokárová/TASR

Návšteva členských krajín projektu Comenius – Elements of Science bola zavŕšením dvojročnej spolupráce siedmich škôl, ktoré spoločne pracovali na projektoch z oblasti prírodných vied

Revúca 12. júna (TASR) - Prelom mája a júna bol pre učiteľov i žiakov ZŠ I.B.Zocha iný ako býva. Na tento termín bola totiž naplánovaná návšteva členských krajín projektu Comenius – Elements of Science – Španielska, Škótska, Francúzska,Talianska, Slovinska a Rumunska.
Táto návšteva bola zavŕšením dvojročnej spolupráce siedmich škôl, ktoré spoločne pracovali na projektoch z oblasti prírodných vied. Témami jednotlivých stretnutí, ktoré sa počas dvoch rokov konali stále v inej krajine za účasti učiteľov i žiakov, boli napríklad Voda, Svetlo, Zvuk, Počasie ...

Okrem tvorivej práce priniesla každá návšteva so sebou aj množstvo prínosných debát učiteľov o fungovaní škôl v tej-ktorej krajine, vzájomnú výmenu skúseností a pre žiakov možnosť spoznať život ich rovesníkov v zahraničí. Neodmysliteľnou súčasťou každej návštevy bolo spoznávanie jej krás na výletoch a jej kultúry na rôznych podujatiach.
Do Revúcej zavítalo 16 zahraničných učiteľov a 13 žiakov. Žiaci boli ubytovaní v rodinách žiakov ZŠ I.B.Zocha. Program návštevy bol skutočne bohatý. Hneď v prvý deň návštevy po raňajšej prehliadke školy a projektovom stretnutí zahraničnú delegáciu učiteľov prijala primátorka mesta MVDr. Eva Cireňová. Učitelia sa potom presunuli za žiakmi do krásneho prostredia Muránskej planiny na Veľkú lúku, kde už od rána pracovníci revúckej pobočky Štátnych lesov pod vedením Ing. Vavrekovej pripravili zaujímavý program lesnej pedagogiky – rôzne náučné hry a súťaže, prípravu výrobkov z recyklovaných materiálov a dreva. Spoločne potom všetci ochutnali pravý slovenský guláš a povozili sa na kočoch ťahaných koňmi. Popoludnie patrilo výletu do Betliara.
Foto: Mgr. Andrea Tokárová/TASR

V piatok, ktorý bol zároveň dňom detí, sa všetci zahraniční žiaci zúčastnili Olympiády národov, ktorú pre nich pripravili učitelia. Aj napriek nepriaznivému počasiu a tomu, že sa konala v uzavretých priestoroch telocvične, mali žiaci výbornú náladu a súťažnú rivalitu nakoniec vystriedali šťastné úsmevy.
Učitelia zatiaľ usilovne pracovali na vypĺňaní záverečnej správy potrebnej pre vyúčtovanie projektu.
Po skončení olympiády spoločne s učiteľmi pripravila každá skupina zahraničných žiakov reprezentačný panel o svojej krajine, prostredníctvom ktorého ju predstavila ostatným.
Foto: Mgr. Andrea Tokárová/TASR
Popoludnie patrilo prehliadke Revúcej a taktiež návšteve Ochtinskej aragonitovej jaskyne. Po nej sa všetci presunuli do MsDK, kde nasledoval Európsky večer. Žiaci ZŠ I.B.Zocha v ňom prezentovali každú krajinu krátkym kultúrnym programom, ktorý danú krajinu charakterizuje. Večerná recepcia, ktorú pripravili učitelia v spolupráci s rodičmi, bola spleťou družných zoznamovaní a rozhovorov, ktoré prebiehali takmer výlučne v anglickom jazyku. Zahraniční hostia ocenili našu pohostinnosť a v závere večera sa naučili aj základné kroky slovenských ľudových tancov.
Sobotňajší program bol ukážkou slovenskej kultúry, keď žiaci aj učitelia navštívili Spišský hrad a cestou domov na Zbojskej ochutnali pravé bryndzové pirohy, či kapustové halušky. Taktiež mali možnosť vidieť, ako sa vyrába ovčí syr.
Sobotňajší večer bol slávnostným zhodnotením a zavŕšením nielen slovenskej návštevy, ale celého dva roky trvajúceho projektu, ktorý priniesol žiakom i učiteľom siedmich krajín množstvo odborných skúseností, nových poznaní, ale i množstvo priateľstiev, ktoré určite budú pretrvávať aj v budúcnosti.

ZŠ I.B.Zocha sa týmto chce poďakovať všetkým sponzorom, vďaka ktorým bol program návštevy skutočne bohatý a nabitý zážitkami.

Mgr. Andrea Tokárová, ZŠ I.B. Zocha Revúca