Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Import

Putovanie (po)slov pripomenie sympózium v bytčianskom Sobášnom paláci

Sobášny palác v Bytči. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Atmosféru cyrilo-metodskej tematiky zvýrazní priamo v priestoroch Sobášneho paláca sprievodná výstava diel kysuckej výtvarníčky Zuzany Jesenskej – Kubicovej.

Žilina 8. júna (TASR) – Zrekonštruovaný Sobášny palác v Bytči bude vo štvrtok 13. júna dejiskom slovensko-českej vedeckej konferencie v rámci celej série tohtoročných aktivít Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pod názvom Putovanie (po)slov pri príležitosti osláv 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na Veľkú Moravu.

„Duchovné posolstvo solúnskych bratov prebýva aj vo všetkých piatich regiónoch našej župy vo viacerých svätostánkoch na nástenných maľbách, obrazoch, v súsošiach, drevorezbách, krížoch či na mnohých ďalších pamätných miestach a náleziskách. Dodnes svedčia o mimoriadne významných pútnikoch našich dejín,“ skonštatoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že aj sympózium za účasti renomovaných historikov, archeológov, múzejníkov, literárnych vedcov a teológov pomôže vzbudiť trvalý záujem čo najširších vrstiev slovenskej verejnosti o dejiny starých Slovanov a historicky nenahraditeľný odkaz a vzácne kultúrne dedičstvo poslov slova.

Atmosféru cyrilo-metodskej tematiky zvýrazní priamo v priestoroch Sobášneho paláca sprievodná výstava diel kysuckej výtvarníčky Zuzany Jesenskej – Kubicovej či stredoškolskej fotografickej súťaže Po stopách Cyrila a Metoda. Súčasťou konferencie budú aj tvorivé dielne pre žiakov základných škôl i oficiálne predstavenie novej detskej knižky pod názvom Cyril a Metod.