Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

R. Rafaj: Slovenská zvrchovanosť je už iba historickým pojmom

Podpredseda SNS Rafael Rafaj Foto: TASR

Ekonomicky aj politicky sú Slováci úplne v područí zahraničia, vyhlásil pre TASR prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

Bratislava 17. júla (TASR) - Po vyše dvadsiatich rokoch od vyhlásenia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky je slovenská suverenita už iba historickým pojmom, v praxi je národ ovládaný a zbavený nástrojov vlastnej vôle. Po privatizácii strategických podnikov a energetických rozvodných sietí, okliešťovania národných právomocí a kompetencií "európskou diktatúrou" môžu Slováci o zvrchovanosti vo vlastnej krajine iba snívať. Pre TASR to vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"V zahraničnej orientácii prevláda naivita a servisné služby pre cudzie štátne záujmy. Slováci 110 miliardami slovenských korún oddlžili banky, ale svoju vlastnú slovenskú banku nemajú. Potravinová sebestačnosť je najnižšia v celej únii na úrovni iba 43 percent, takže väčšinu potravín musia Slováci dovážať. Politike vládnu finančné skupiny, ekonomike zahraničné nadnárodné monopoly," tvrdí Rafaj.

"Ekonomicky aj politicky sú tak Slováci úplne v područí zahraničia, domáci podnikatelia ovládajú necelú tretinu veľkých firiem, podniky zahraničných majiteľov sa podieľajú až 44 percentami na celkovej tvorbe HDP Slovenska, pričom podiel zahraničného kapitálu na HDP krajiny je druhý najvyšší v únii. Do zahraničných rúk smeruje už aj značná časť slovenskej pôdy a 'národného bohatstva', životná úroveň Slovákov stagnuje," dodáva.

V elektronických médiách podľa podpredsedu SNS "kraľujú cudzie brakové a ducha gniaviace akvizície, majitelia rádií odmietajú minimálne kvórum pre slovenskú hranú produkciu, štátny jazyk stratil v praxi zákonom garantovanú prednosť v používaní pred ostatnými jazykmi".

Slovenskí vojaci podľa neho zomierajú na zahraničných misiách, ale slovenskú územnú zvrchovanosť bráni vo vzduchu len niekoľko bojaschopných stíhačiek. "Slovensko zanedbalo aj legislatívnu ochranu základných štátotvorných a existenčných hodnôt, ako sú ochrana republiky, zvrchovanosti a implementovanie cyrilo-metodskej tradície. Slušní ľudia sa nevedia domôcť vymožiteľnosti práva, sociálne neprispôsobivé skupiny obyvateľstva narúšajú zvrchovanosť rovnakých práv, ale aj povinností," vyhlasuje Rafaj.

"Poslednou baštou zvrchovanosti pred úplným rozvratom národa a spoločnosti je zvrchovanosť myslenia, to znamená premýšľania a nielen konzumovania manipulovaných informácií. SNS verí, že keď budú Slováci zatlačení do posledného kúta, tak si svoju nescudziteľnú zvrchovanosť zoberú späť do svojich rúk," uzatvára prvý podpredseda SNS.