Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Rakúsko udelilo azyl generálovi zo Sýrie, ktorý možno nie je bezúhonný

Ilustračné foto, Foto: TASR/AP

Dôvodom je poskytnutie azylu sýrskemu generálovi Chálidovi H., ktorý je podozrivý aktuálne z mučenia, spred troch rokov.

Viedeň 23. októbra (TASR) - Rakúska justícia začala vyšetrovanie úradníkov tamojšieho Spolkového úradu pre ochranu ústavy a spolkového úradu pre cudzincov a azyl pre podozrenie zo zneužitia právomocí.

Dôvodom je poskytnutie azylu sýrskemu generálovi Chálidovi H., ktorý je podozrivý aktuálne z mučenia, spred troch rokov.

Viedenská prokuratúra postúpila kauzu protikorupčnej prokuratúre, pretože do prípadu je zapletený významný svedok z aféry okolo Spolkového úradu pre ochranu ústavy.

Informácie, ktoré prinesie stredajšie vydanie denníka Kurier s odvolaním sa na nemenovaného prokurátora, prevzala v utorok večer s predstihom tlačová agentúra APA.

Podľa rovnakých zdrojov sa podozrenie voči úradníkom, ktorých bude sčasti ešte potrebné určiť, opiera o negatívne azylové osvedčenie francúzskych úradov a priebeh azylového konania v Rakúsku.

Aj keď generál už pri prvom vypočutí uviedol, že požiadal už o azyl vo Francúzsku a že pracoval pre sýrsku vojenskú tajnú službu, rakúska strana nekonzultovala prípad s kolegami z Francúzska a nedostatočne sa venovala aj objasneniu prípadnej účasti generála na mučení.

Napokon Sýrčanovi udelilo Rakúsko azyl v priebehu šiestich mesiacov, pričom Francúzsko jeho žiadosť na sklonku minulého roka zamietlo. V krajine galského kohúta vyšetrujú generála pre podozrenie zo zločinov proti ľudskosti, genocídy a vojnových zločinov. Po tom, čo sa Francúzsko prostredníctvom Europolu v máji obrátilo v tomto prípade so žiadosťou o pomoc na Rakúsko, Sýrčana vyšetruje aj viedenská prokuratúra.