Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

RAŠI: Košice sa po meste kultúry zmenia na mesto investícií

Richard Raši Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rozhovor s Richardom Rašim je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv.

Košice 5. novembra (TASR) – Podľa úradujúceho primátora mesta Košice Richarda Rašiho (Smer-SD) sa metropola východného Slovenska počas jeho funkčného obdobia stala najdynamickejšie sa rozvíjajúcim mestom a v tomto trende chce pokračovať aj po svojom prípadnom zvolení. Ako v rozhovore pre TASR uviedol, investičný impulz, ktorý Košice dostali najmä v súvislosti s projektom EHMK 2013, je len štartom ďalšieho rozvoja mesta, ktorý by mal pokračovať aj v nasledujúcich štyroch rokoch.

Ktorá agenda by po vašom prípadnom opätovnom zvolení bola pre vás najdôležitejšia? Čo by ste urobili ako prvé?

Pokiaľ budem úspešný v komunálnych voľbách, ako prvé začnem pokračovať v práci, ktorú sme pre mesto urobili. Kým rok 2013 bol najmä rokom kultúry, roky 2015, 2016 a ďalšie budú rokmi investícií do zlepšenia života všetkých Košičanov. Máme pripravené projekty, ktoré sú aj finančne kryté, a ktoré aj zrealizujeme. Je to zlepšenie kvality a bezpečnosti mestskej hromadnej dopravy, rekonštrukcia ciest a chodníkov, rekonštrukcia a opätovné otvorenie kúpaliska Červená hviezda, rekonštrukcie škôl a škôlok, ale aj príprava košického akvaparku a ďalšie projekty, ako je podpora seniorov, či výstavba cyklotrás a viac mestských policajtov v uliciach. Mojou výhodou je, že to, čo sme sľúbili pred štyrmi rokmi, sme aj splnili, aj napriek tomu, že nám mnohí neverili. Napríklad projekt EHMK bol vyhodnotený Európskou komisiou ako veľmi úspešný a my sme stihli načas dokončiť všetky investičné akcie. Preto sľubujem len to, čo reálne budem môcť aj splniť.

Čo považujete za najväčšie úspechy, ktoré sa vám podarilo uskutočniť počas vášho pôsobenia na košickej radnici?

Sú za nami štyri roky plné výsledkov. Spomeniem len niektoré. V športovej oblasti boli vrcholom Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011. Iste si všetci Košičania spomenú, ako pozitívne boli hodnotené nielen turistami, ale aj medzinárodnou hokejovou federáciou, ktorá mesto Košice vyhodnotila ako najlepšieho organizátora. Okrem množstva projektov a väčších či menších udalostí bol druhým vrcholom projekt Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Mesto Košice sa stalo najdynamickejšie sa rozvíjajúcim mestom, bolo v ňom preinvestovaných viac ako 60 miliónov eur do rozvoja kultúrnej infraštruktúry a vznikli tu priam emblematické miesta. Bývalé kasárne – miesto ohradené a izolované - sa stalo Kulturparkom, centrom pre malé deti, mládež, rodiny a seniorov. Košický Kulturpark každý rok získava významné európske ocenenie za príkladnú a špičkovú rekonštrukciu. Dvadsať rokov zavretá plaváreň sa stala prvou halou umenia – voláme ju Kunsthalle – na Slovensku. Pre mňa osobne je najväčším prekvapením to, ako ľudia vnímajú mestské parky, ktoré sa po rokoch devastácie zrazu zapĺňajú celými rodinami, ktoré tam radi trávia voľný čas. Presvedčil som sa, že je lepšie veľa robiť a niekedy urobiť aj chybu, ako nerobiť nič a nič nepokaziť.




Čo sa vám na druhej strane nepodarilo, čo vás mrzí, prípadne s čím vo vašej štvorročnej práci nie ste spokojný?

Som pozitívny človek a vo všetkom sa snažím nájsť pozitívne veci. Jednu vec by som však chcel zmeniť. Žijeme vo svetovom meste s úžasnými ľuďmi a s neopakovateľnou atmosférou. Každý, kto k nám príde, hovorí, že Košice sú mesto, aké nikde na svete nie je. Je tu mix kultúr, etník, jazykov, je tu skvelá atmosféra, ktorá vychádza z našej histórie a tiež z toho, že sme blízko hraníc s Maďarskom, Poľskom a Ukrajinou. Čo chcem zmeniť a verím, že na tom budem môcť aj ďalej pracovať so všetkými Košičanmi, je, aby sme dokázali byť na túto našu jedinečnosť hrdí. My hrdí vo vnútri na svoje mesto sme, ale nie vždy to dokážeme nahlas povedať. Ak sa to naučíme, tak nálada v meste bude ešte úžasnejšia a mesto sa bude ešte viac rozvíjať.

Často vám vytýkajú, že sedíte na dvoch stoličkách, že okrem primátorskej funkcie sa venujete aj funkcii poslanca NR SR a že sa tieto zamestnania nedajú stihnúť na plný úväzok. Dajú sa stihnúť?

Všetko sa dá stihnúť, ak človek chce. Samozrejme, to stíhanie je na úkor voľného času. Možno na rozdiel od mojich protikandidátov ja neviem, čo je sobota a nedeľa. Pre mňa sú to pracovné dni ako iné. Dôležité však je, že Košice potrebujú primátora, ktorý vie za mesto zabojovať. Môžeme mať primátora mladého, neskúseného, alebo starého, opotrebovaného, ale keď bude sedieť na svojej primátorskej stoličke na magistráte, tak pre Košice nevybaví nič. Primátor musí chodiť do Bratislavy, musí za Košice bojovať a musí mať aj politickú silu na to, aby čokoľvek vyriešil. Dostali sme od vlády bezúročnú pôžičku 20 miliónov eur. Toto sa z Košíc vybaviť nedá. Vyriešili sme roky trvajúcu traumu týkajúcu sa uránu. Pripravil a inicioval som zákon, ktorý hovorí o tom, že urán sa bude ťažiť len vtedy, keď to Košičania budú chcieť a nedajú sa obísť. To sa zo stoličky v Košiciach vyriešiť nedá. Mali sme najviac mestských poslancov a poslancov mestských častí na Slovensku. Aj to sa mi podarilo vyriešiť a ušetríme dva milióny eur. Mojou iniciatívou je napríklad aj to, aby poslanec Národnej rady SR, ktorý je zároveň starostom alebo primátorom, poberal len jeden plat.

Projekt EHMK znamenal pre Košice bezprecedentný investičný stimul. Dá sa vôbec v tomto smere v budúcnosti ešte pokračovať, alebo si mesto vyčerpalo svoje investičné aktivity na niekoľko rokov dopredu?

To, že sa tu niečo stavalo v roku 2012 a 2013, je málo oproti tomu, čo sa tu bude diať najbližšie roky. A už to ľudia môžu vidieť na vlastné oči. Kompletne rekonštruujeme električkovú trať na Kuzmányho ulici. Budeme pokračovať v rekonštrukcii a výmene električkových tratí. Nielen preto, aby sme zabezpečili integrovanú koľajovú dopravu, ale aj preto, lebo do týchto tratí sa desiatky rokov neinvestovalo. Chceme postaviť nový futbalový štadión, aby sa aj u nás hrali medzinárodné zápasy, kde Slovensko víťazí, aby aj futbal ožil tak ako hokej po rekonštrukcii Steel Arény. Ďalšími viditeľnými zmenami bude už spomínané kúpalisko Červenej hviezdy, vyriešenie protipovodňovej ochrany, ktorej súčasťou bude aj cyklistický rekreačný chodník, ktorý spojí Ťahanovský most až po Krásnu. Do Košíc prichádzajú stále noví developeri, ktorí chcú stavať byty pre mladé rodiny. Prvých 100 bytov bude dostavaných v budúcom roku a výstavbu ďalších 300 plánujeme. Mesto chce okrem toho stavať aj nájomné byty, kde mesačný nájom bude pod 100 eur.

Na čo sa vás ešte v súvislosti s voľbami ešte nikto neopýtal?

Úprimne poviem, čo cítim. Odkedy Transparency International zverejnila rebríček transparentnosti miest na Slovensku, nikto mi neprišiel položiť otázku, ako skončili Košice. Pretože naše mesto je v transparentnosti skokanom celého volebného obdobia. Dostali sme sa z úplného dna na 19. miesto, ale čo je dôležitejšie, mesto je transparentnejšie ako všetky jeho mestské časti. Dokonca mestská časť, v ktorej starostom je môj protikandidát, sa v rebríčku prepadla hlboko pod nás.