Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Import

Reakcie na voľbu pápeža slovenských politických špičiek

Novým, v poradí už 266. pápežom, sa dnes stal Argentínčan Jorge Mario Bergoglio, arcibiskup z Buenos Aires. Foto: TASR/AP

Novým, v poradí už 266. pápežom, sa dnes stal Argentínčan Jorge Mario Bergoglio (76), arcibiskup z Buenos Aires.

Bratislava 13. marca (TASR) -


Ivan Gašparovič
Foto: TASR/MTI

Prezident Gašparovič verí, že nový pápež prispeje k prehlbovaniu vzťahov SR s Vatikánom


Prezident SR Ivan Gašparovič verí, že pontifikát novozvoleného pápeža prispeje k ďalšiemu prehlbovaniu bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Svätou stolicou. Rozhodnutie o jeho zvolení prijal podľa svojho hovorcu Mareka Trubača s potešením.

"Prezident vyjadril presvedčenie, že Jeho Svätosť pápež František, rovnako ako jeho predchodca pápež Benedikt XVI., bude morálnou autoritou pre celý svet a bude pokračovať v šírení myšlienok porozumenia, spolupráce a solidarity medzi národmi a kultúrami," priblížil

Robert Fico
Foto: TASR

PREMIÉR: Želá novému pápežovi veľa dobrých rozhodnutí, pozve ho na Slovensko


Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) želá novému Svätému Otcovi Františkovi predovšetkým veľa zdravia, dobrých a múdrych rozhodnutí počas jeho pontifikátu. V tomto duchu mu pošle aj blahoprajný telegram a v krátkom čase ho pozve na Slovensko pri príležitosti výročia príchodu Cyrila a Metoda. Premiérovo stanovisko poskytla TASR jeho hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Miroslav Lajčák
Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenská diplomacia s potešením prijala správu o zvolení Jorge Maria Bergoglia


Na zvolenie nového pápeža reagovalo aj ministerstvo zahraničných vecí. "Slovenská diplomacia je presvedčená, že Jeho Svätosť pápež František bude pre dnešný globalizovaný svet silnou morálnou autoritou, ktorá bude všestranne presadzovať vzájomné porozumenie a solidaritu medzi národmi a podporovať rozvoj dialógu medzi kultúrami a náboženstvami," uviedol tlačový odbor ministerstva.

Rezort očakáva, že nový pápež napomôže prehlbovaniu spolupráce medzi SR a Svätou stolicou vo všetkých oblastiach. "Pre Slovensko by bolo veľkou cťou, ak by mohlo privítať Svätého Otca v našej krajine už v tomto roku, kedy si pripomíname významné medzníky v budovaní národnej a štátotvornej identity slovenského národa - 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie a 20. výročie vzniku samostatnej SR a s tým súvisiace nadviazanie diplomatických stykov medzi SR a Svätou stolicou," píše ministerstvo vo svojom stanovisku.

Predseda KDH Ján Figeľ počas tlačovej konferencie k odchodu Radoslava Procházku
Foto: TASR/Martin Baumann

J. FIGEĽ: Vítam túto voľbu ako silný signál pre obnovu cirkvi


Je to človek viery, pokory a skromnosti, povedal o novom pápežovi Argentínčanovi Jorgeovi Mariovi Bergogliovi, ktorý si zvolil meno František, predseda KDH Ján Figeľ. "Titul sluha sluhov Božích má v jeho osobe, životnom príbehu a zvolenom mene ešte silnejšie vyjadrenie," povedal Figeľ. Svet podľa neho potrebuje službu solidarity, dialógu a spolupatričnosti. "Presunom na juhoamerický kontinent cirkev ukazuje na svoju univerzalitu," uzavrel šéf KDH.