Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Import

Referencovanie cien zdravotníckych pomôcok ušetrí vyše 8 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Efektívnosť nových cien sa v plnom rozsahu prejaví od 1. júla 2016.

Bratislava 8. marca (TASR) - Na Slovensku sa po porovnávaní cien liekov začalo aj s porovnávaním v prípade zdravotníckych pomôcok. Od tohto roku tak ich cena na slovenskom trhu nesmie prekročiť priemer troch najnižších v rámci krajín Európskej únie. Ku zníženiu cien o 23,5 percenta by malo dôjsť pri 586 zdravotníckych pomôckach.

"Toto opatrenie predstavuje ročnú úsporu viac ako 8,5 milióna eur, pričom uvedená úspora vychádza z predchádzajúcej ročnej spotreby zdravotníckych pomôcok," priblížil hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla. Ide o prepočet vychádzajúci z údajov, ktoré obsahujú žiadosti výrobcov o zmenu ceny a z návrhov cien.

V prípade referencovania cien zdravotníckych pomôcok ide o porovnávanie troch najnižších cien v rámci EÚ, pričom výsledná cena na slovenskom trhu je priemerom daných cien. Efektívnosť nových cien sa v plnom rozsahu prejaví od 1. júla 2016, až po nadobudnutí platnosti rozhodnutí o znížení cien týchto zdravotníckych pomôcok.

Rezort považuje referencovanie za významný regulačný zásah. "Ministerstvo považuje referencovanie cien za progresívny a dynamický zásah do cenotvorby v SR a pri plnení tohto zámeru bude plne rešpektovať dostupnosť zdravotníckych pomôcok pre pacienta a zároveň racionálne využívanie verejných zdrojov," doplnil Bubla.

Inštitút finančnej politiky (IFP) vlani poukázal, že chýbajúce referencovanie vedie k vysokým, úradne určeným cenám, ktoré dovoľujú vysoké maloobchodné ceny pomôcok. Na Slovensku sa tak má platiť viac za testovacie prúžky na určenie glukózy, inkontinečné pomôcky, ako aj prípravky a roztoky. Naopak, krycí materiál sa nakupuje lacnejšie ako v Maďarsku, Poľsku a Česku.