Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Import

Rektori 12 škôl sa dištancujú od niektorých výrokov L. Vozára

Vyjadrenia Vozára k obsahu, úrovni a kvalite vysokoškolského vzdelávania na Slovensku, vysokoškolským pedagógom a udeľovaniu titulov považujú rektori za osobné názory.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Rektori 12 vysokých škôl a univerzít sa dištancujú od niektorých výrokov rektora Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libora Vozára, ktoré povedal v rozhovore pre denník Sme. Denník uverejnil rozhovor v pondelok (13.8.).

Vyjadrenia Vozára k obsahu, úrovni a kvalite vysokoškolského vzdelávania na Slovensku, vysokoškolským pedagógom a udeľovaniu akademických a vedeckopedagogických titulov považujú rektori za jeho osobné názory. "Hoci ich vyslovil ako prezident Slovenskej rektorskej konferencie, nezohľadňujú postoj rektorov uvedených univerzít a vysokých škôl," napísali v stanovisku, ktoré dnes TASR poslala Andrea Kučerová z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Rektor Vozár v spomínanom rozhovore napríklad uviedol, že nie je zástancom odoberania titulov. "Pripúšťam odoberanie diplomov v prípade veľkého profesionálneho zlyhania, napríklad v prípade lekárov. Ak pochybenie už presahuje hranice etiky. Ak by mu bol odobraný diplom, už by nemohol vykonávať prax. Ale zahlcovať dnes súdy alebo školy rozhodnutiami či odobrať, alebo ponechať titul, to nemá zmysel," povedal v rozhovore rektor. Podľa Vozára podstata škôl nie je v tituloch. Rodičom, ktorí dávajú svoje dieťa študovať, ide najmä o to, aby dostali náležité vzdelanie, získali vedomosti a zručnosti na to, aby sa úspešne uplatnili na trhu práce.